Gradonačelnik Franković sudjelovao na promociji drugog dopunjenog izdanja knjige "Zagonetka pobjede".

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je u Kazalištu Marina Držića na promociji drugog dopunjenog izdanja knjige "Zagonetka pobjede". 

 

Relevantni događaji s prvih crta bojišnice od Konavala do Stonskog primorja, sjećanja i priče brojnih sudionika Domovinskog rata objedinjeni su i ispisani u knjizi autora Olivera Peza, kojem je ovom prigodom gradonačelnik uputio zahvale zbog iscrpnog i sveobuhvatnog djelovanja s ciljem predočavanja istine o okrutnim zbivanjima i neizmjernom boli s kojom su se suočavali hrvatski branitelji. 

 

"Priča o obrani Dubrovnika je siguran sam, vi to najbolje znate, vrlo kompleksna. Činjenica je da je to bio grad koji je bio okružen s kopna, mora i zraka i odoljevao višestruko nadmoćnijem neprijatelju sa braniteljima koji su imali srce, hrabrost i upravo na taj način oslobodili naš grad. Isto tako, vrlo je vrijedno spomenuti činjenicu da se nedovoljno u hrvatskom javnom prostoru spominje da je prva vojna operacija oslobađanja hrvatskog teritorija združenim vojnim snagama Hrvatske vojske bila upravo operacija oslobađanja i deblokade juga Hrvatske. To je bila prva takva operacija i mislim da je to itekako važno za spomenuti. Istinu o Dubrovniku je trebalo poslati u svijet, a koliko god se mi trudili s lokalne razine, nikad se ona dovoljno dobro ne čuje dok je ne snimi netko tko ima međunarodni ugled. Vi znate da je većina novinara napustila Dubrovnik prije 6.prosinca. Međutim dvoje ljudi je ostalo, jedan je tu večeras sa nama,  stoji samozatajno u drugom redu, a to je gospodin Paul Davis. Dakle, to je bio čovjek koji je snimio sve što se događalo 6. prosinca i uspio prokrijumčariti da taj materijal dođe do Engleske. Svijet je tako saznao istinu o Dubrovniku, da u Dubrovniku nitko nije palio gume, nego da su Dubrovnik krvoločno napadale srpsko-crnogorske snage. Također, mislim da je važno istaknuti sve ono što ste vi, svaki od vas ponaosob doprinijeli u pogledu prikazivanja istine o Domovinskom ratu", riječi su gradonačelnika Frankovića. 

 

Nakladnici knjige "Zagonetka pobjede" koja donosi stotinu novih stranica svjedočanstava odvažnih dubrovačkih i hrvatskih branitelja su Art FORMAT i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata. 

 

 

 

lijevo
desno