Gradonačelnik Franković na konferenciji o uvođenju eura

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije danas je u Studentskom domu održana konferencija na temu uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je sudjelovao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Proces prilagodbe, ključne odredbe zakonodavnog okvira te način pripreme općina, gradova, županija i proračunskih korisnika uoči skorog uvođenje eura koji je prema službenim najavama Vlade Republike Hrvatske planiran za 1. siječnja 2023. godine ključne su teme o kojima su u ovoj prilici govorili i iznijeli vlastita promišljanja gradonačelnik Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pročelnica Upravnog odjela za financije Dubrovačko-neretvanske županije Dragica Stanić, glavna državna rizničarka Ministarstva financija Danijela Stepić te načelnice sektora Hana Zoričić i Ivana Žepić.

 

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja konferencije i zainteresiranosti velikog broja okupljenih predstavnika i zaposlenika institucija i ustanova s područja grada i županije.

 

„Pred nama je zahtjevan posao po pitanju prilagodbe cjelokupnog sustava kako na županijskoj razini tako i onoj lokalnoj. Međutim, ono što bi posebno istaknuo jest činjenica kako je godina u kojoj se nalazimo,  godina velikih uspjeha za Hrvatsku. Nakon realizacije izgradnje Pelješkog mosta i spajanja juga Hrvatske s maticom zemljom dobili smo i zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu što predstavlja značajan iskorak integracije. Brojni smo globalnim izazovima danas okruženi, zapravo biti dio velike obitelji Europske unije istovremeno biti u monetarnom sustavu navedene zajednice je uistinu jako važno zbog financijske stabilnosti države i osnaživanja gospodarstva. Od 1. siječnja se stvari mijenjaju, stoga je na nama rješavanje zadatka kvalitetne i temeljite pripreme dokumenata i akata. Vjerujem da ćemo zajednički to uspjeti i u konačnici uvidjeti brojne benefite uvođenja eura kao službene valute“, naglasio je gradonačelnik.

 

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić rekao je kako ovaj proces predstavlja pristupanje jednoj posebnoj monetarnoj politici čime se Hrvatska čvršće povezuje i pozicionira u zapadni svijet. Dodao je kako će sukladno rejtinzima euro donijeti broje pogodnosti Hrvatskoj, ali da je prije toga potrebna adekvatna priprema radi pravodobnog informiranja, izbjegavanja mogućih poteškoća i dilema u kojem snažnu ulogu imaju financijski stručnjaci kao i oni iz srodnih zanimanja.

 

Glavna državna rizničarka Stepić naglasila je kako je današnja konferencija od iznimne važnosti kako bi se svi dionici regionalne i lokalne samouprave pobliže upoznali i pripremili za operativno-tehničke aktivnosti koji će uslijediti prije samog ulaska u eurozonu.

 

„Ova inicijativa potaknuta od strane Dubrovačko neretvanske županije i Grada Dubrovnika te ostalih institucija i ustanova na ovom području zaista je hvalevrijedna. Prije svega omogućuje nam da maksimalno informiramo javnost o svim pitanjima, uputama i dvojbama vezanih za tehničke pripreme koje se trebaju provesti. Hvala vam na angažmanu i participativnosti u ovom izuzetno intenzivnom razdoblju prije samog uvođenja eura kao službene valute. Moram kazati kako će naša uloga biti vrlo bitna naročito u pogledu pružanja pomoći građanima u razdoblju tranzicijske prilagodbe. Uključenost dionika i dalje treba biti na visokoj razini“, kazala je u svom obraćanju glavna državna rizničarka Stepić.

 

Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je radni dio konferencije u kojoj su detaljnije izneseni najvažniji segmenti Zakona o uvođenju eura kao službene valute odnosno pravila preračunavanja novčanih sredstava, mjere za zaštitu potoršaća te ostalih iznimki. Postupanje subjekata u sustavu proračuna u njihovim aktivnostima i prilagodbama koje ih očekuju u procesu zamjene hrvatske kune eurom naziv je kratkog predavanja koje se također održalo u Studentskom domu, a nakon čega su svi sudionici imali priliku postaviti pitanja u kontekstu navedenih tema.

 

 

 

lijevo
desno