Dubrovački model skrbi za beskućnike od Domovinskog rata do danas predstavljen na Poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova u Puli

Na redovitom godišnjem poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova, koji se održao u Puli 15. i 16. rujna, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić iznio je online prezentaciju "Dubrovački model skrbi za beskućnike od Domovinskog rata do danas" te je sudjelovao u radu Predsjedništva Hrvatske mreže zdravih gradova kao predstavnik Grada Dubrovnika.

 

Nekoliko je specifičnosti dubrovačkog modela skrbi za beskućnike. To je prije svega sama lokacija Privremenog prihvatilišta za osobe slabijeg imovnog stanja u bivšem hotelu Vis 2, koji je već od vremena Domovinskog rata služio za smještaj prognanika i izbjeglica s područja bivše Općine Dubrovnik, uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske. 2009. godine Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske daje suglasnost da se u prostoru Hotela Vis 2 organizira Privremeno prihvatilište za smještaj osoba slabijeg imovnog stanja.

 

Posebnost dubrovačkog modela skrbi za beskućnike je i uloga Grada Dubrovnika, koji sufinancira prihvatilište s oko 250.000 kuna godišnje. Troškovi su uglavnom vezani za održavanje zgrade i plaćanje izdataka za opskrbu vodom i električnom energijom. Nakon što je Regionalni ured za prognanike i izbjeglice prestao plaćati izdatke za utrošenu električnu energiju i vodu,  plaćanje tih troškova preuzeo je Grad Dubrovnik. Iz Gradskog proračuna financirala se i sanacija ravnog krova na objektu te uređenje ulaza u objekt. Zajedno s Volonterskim centrom Dubrovnik, organizirala se akcija uređenja okoliša i bojanje interijera (hodnika i soba). Korisnici prihvatilišta koji nemaju nikakvih prihoda ujedno su i korisnici zajamčene minimalne naknade putem Centra za socijalnu skrb, ostvaruju pravo na prehranu u pučkoj kuhinji, besplatni javni gradski prijevoz te po potrebi  i jednokratnu novčanu pomoć. Sve rečene troškove snosi Grad Dubrovnik iz svog proračuna.

 

U svojoj je prezentaciji zamjenik pročelnika Miho Katičić predstavio i projekt novog objekta za pružanje socijalnih usluga u zajednici, koji će u svom sastavu imati i prihvatilište za beskućnike. Po završetku adaptacije Dubrovnik će dobiti prikladan smještaj za beskućnike, ali i prostor za smještaj obitelji u kriznim slučajevima. Objekt se sastoji od četiri etaže, ukupne površine 1172 metra četvorna. U podrumu će biti smješteno skladište Crvenog križa za opremu i hranu za krizne situacije, a na gornjim će etažama biti uređeni smještajni prostori za 45 osoba, s odgovarajućim brojem kupaonica, čajnim kuhinjama, društvenim prostorima te uredskim prostorom za djelatnike. Prihvatilištem za beskućnike upravljat će Crveni križ, dok će adaptaciju i uređenje prostora financirati Grad Dubrovnik, a namjera je i dio sredstava pribaviti kroz fondove Europske unije.

 

Prezentacija "Dubrovački model skrbi za beskućnike od Domovinskog rata do danas" daje se u prilogu. 

 

 

 

 

 

 

lijevo
desno