Dubrovački Centar za mlade ocijenjen primjerom dobre prakse na treningu projekta "Europe Goes Local"

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i predstavnica Dubrovačke razvojne agencije Luna Polić Barović sudjelovali su u treningu za jedinice lokalne i regionalne samouprave “Rad s mladima na lokalnoj razini” u okviru projekta “Europe Goes Local”, koji se održao u Slunju od 18. do 21. siječnja 2022.

 

“Europe Goes Local” trenutno je najveći europski projekt u području rada s mladima koji okuplja nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u strateško partnerstvo. U okviru projekta jedinice lokalne samouprave osnažuju se kroz niz aktivnosti na europskoj i nacionalnoj razini te im se pruža podrška u kreiranju i implementaciji kvalitetnih i održivih politika za mlade.

 

U projekt je od 2016. na nacionalnoj razini bilo izravno uključeno 28 općina, gradova i županija s područja Republike Hrvatske, među kojima je i Grad Dubrovnik.

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije, organizator nacionalnih ciklusa treninga u okviru projekta “Europe Goes Local”, prepoznala je Grad Dubrovnik i sustav upravljanja Centrom za mlade te pozvala Grad Dubrovnik da taj model predstavi gradovima koji će na treningu biti u svojstvu sudionika, kako bi ih se, temeljem pozitivnih iskustava i dobrobiti dubrovačkog Centra za mlade, inspiriralo i potaknulo da i sami krenu u tom smjeru.

  

Drugog dana treninga, koji se održao 19. siječnja, Miho Katičić predstavio je svim sudionicima treninga dubrovački model “Suradnja Grada Dubrovnika i udruga mladih na razvoju Centra za mlade Dubrovnik”. Organizatori i sudionici treninga ocijenili su dubrovački Centar za mlade kao pozitivan i inspirativan model dobre prakse za druge hrvatske gradove.

 

Centar za mlade uspostavljen je usprkos teškim posljedicama pandemije, uz veliku financijsku i logističku potporu Grada Dubrovnika, partnera i donatora. Grad Dubrovnik je uložio oko 1,5 miljuna kuna za uređenje i opremanje Centra za mlade, ali je osigurao i 500.000 kuna za djelatnike Centra za mlade kroz takozvano izravno financiranje za vrijeme pandemije. No, svoj puni smisao Centar za mlade pokazao je kroz činjenicu da su udruge članice Centra za mlade za manje od godinu dana donijele lokalnoj zajednici višestruko veći iznos iz europskih fondova. Naime, za četiri kandidirana projekta osigurano je oko 6,5 milijuna kuna. Radi se pretežito o lokalnim programima za mlade, koji su potpuno besplatni, raznoliki, edukativni i zabavni. U krizi izazvanoj pandemijom, koja je snažno pogodila dubrovačko gospodarstvo, ovo iznimno postignuće Centra za mlade pokazuje i dokazuje izniman potencijal ulaganja u kulturu, znanost i tehnologiju te vezane nove industrije koje proizlaze upravo iz civilnog sektora.

lijevo
desno