Dobivena uporabna dozvola za Grabovicu

Nakon obavljenog tehničkog pregleda, Grad Dubrovnik dobio je uporabnu dozvolu za I. etapu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica.

 

Ovom 12 i pol milijuna kuna vrijednom investicijom ostvaren je prvi preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta. U narednom razdoblju očekuje se i početak druge faze nakon čijeg završetka će uslijediti i potpuno zatvaranje odlagališta Grabovica.

 

Završetkom ovih radova saniran je dio zatvorenog tijela odlagališta i prostor aktivnog dijela odlagališta s obodnim kanalima i ogradom. Ovim projektom izgrađene su nove građevine čija je svrha povećavanje zaštite na odlagalištu Grabovica te je tako izgrađena cisterna za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, a napravljen je i novi separator ulja i masti za plato za pranje vozila i vaga. Ujedno su u potpunosti rekonstruirane prateće građevine (ulazno – izlazne zone). Ovim projektom obuhvaćena je i sanacija kazeta s odvodnjom, a uz sve je povećan i kapacitet postojećih laguna za procjedne vode.

 

Ono što je prva faza sanacije i zatvaranja odlagališta Grabovica imala za cilj jest veća zaštita navedenog područja čime se maksimalno smanjuje mogućnost utjecaja Grabovice na onečišćenja.

 

Radove je izvela tvrtka G.T. trade doo iz Splita.

lijevo
desno