Mjesni odbor Trsteno

Mjesni odbor Trsteno

Trsteno je naselje smješteno u samom središtu Dubrovačko-neretvanske županije, 20-tak kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika. Najpoznatija prirodna i kulturna atrakcija ovog mjesta je svakako je Arboretum Trsteno, najstariji spomenik parkovne kulture u Hrvatskoj, osnovan 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze. Pored impresivne zbirke od 400 vrsta drveća, grmlja, trajnica i jednogodišnjih biljaka, u Arboretumu je također zanimljiva i barokna fontana iz 1736. godine nazvana po rimskom bogu mora i svih voda Neptunu, kako bi, kako legenda kaže, štitio ovaj jedinstveni prirodni prostor od požara i ostalih nepogoda.

 

U Trstenome se nalazi dječji vrtić "Leptirić" Trsteno. Također u sklopu iste zgrade nalaze se službene prostorije MO Trsteno i Klub mladih "Trstika". Od turističkih i ugostiteljskih sadržaja tu su Restoran M&M, Auto Camping Trsteno, Vila Nardelli (koja je u procesu obnove) i Arboretum Trsteno kao najveća atrakcija i jedan od simbola Trstenoga.

 

Zaštitni znak Trstenoga su i njegove više stoljeća stare Platane koje su 2017. bile kandidat za Europsko stablo godine ispred Republike Hrvatske. Od ostalih znamenitosti vrijedi istaknuti župnu crkvu sv. Vida i spomenik Hrvatskog Kralja Tomislava" te Spomen obilježje za pale branitelje u Domovinskom ratu s područja Imotske krajine. 

Za građane - izdvajamo

Za građane - izdvajamo