Zlato za dubrovačkog izumitelja Gjina Šutića na međunarodnom sajmu inovacija u Zagrebu

Dubrovački izumitelj Gjino Šutić, direktor UR Instituta i predsjednik Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno s koatorima Dragicom Jerkov, direktoricom tvrtke Fema d.o.o. (brand Woolee HR) i Predragom Jovančićevićem, osvojio je zlato za izum „WSU-3000“ na međunarodnom sajmu inovacija „INOVA 2023“, koji se održao od 26. do 28. rujna u Zagrebu.

 

Industrijski stroj za sterilizaciju vune "WSU-3000" (patent: HR UM20230006 U2 ),  zasniva se na inovativnom održivom zelenom kemijsko-fizikalnom procesu sterilizacije sirove vune. Specifično stroj implementira proces kombinacije kontroliranog, termalnog tretmana vune i ozonifikacije u rotirajućem perforiranom bubnju, koji omogućuje brz, efikasan i ravnomjeran tretman svake dlake vune i njene porozne strukture. Time se sirova vuna oslobađa svih potencijalnih patogena i može se upotrebljavati u industriji za agro i biotehnološku proizvodnju.

 

Za razliku od tradicionalnih metoda, ovaj inovativan proces obrade ne zahtijeva kemijske reagense niti generira ikakav industrijski otpad predstavljajući zeleno, održivo i ekonomično industrijsko rješenje sterilizacije sirove vune za daljnju uporabu.

 

Podsjećamo da je Gjino Šutić na prošlogodišnjem sajmu  „ARCA 2022“  nagrađen za izum „Yellow K2“, sintetičku molekulu s potencijalnom uporabom kao lijek protiv bolova i upale nove generacije.

 

Oba izuma predstavila su se i na sajmu sajmu „Maker Faire Zagreb 2023“, koji se održao u Zagrebu od 30. rujna do 1. listopada u Zagrebu. Pred  mnogobrojnom publikom predstavljene su  i ostale zanimljivosti proizašle iz laboratorija UR Instituta i Kluba mladih izumitelja i inovatora, kojeg čine Filip Grgurević, koordinator kluba i tajnik UR Instituta, Tomislav Birimiša, Tomi Jurković, Lucija Obad i Jakov Jakovac.

 

 

 

 

 

lijevo
desno