Zdrava prehrana u dubrovačkim školama

Grad ZA djecu
Kvaliteta života

Grad Dubrovnik je putem nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naručio izradu jelovnika za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola. S ciljem očuvanja zdravlja učenika, jelovnici su izrađeni na način da osiguravaju uravnoteženu prehranu za djecu od 7 do 9 godina kojima škola u sklopu produženog boravka osigurava ručak i užinu.

 

Tijekom boravka učenika u šest osnovnih škola Grada Dubrovnika, djeci se poslužuje ručak i  popodnevna užina, čime se osigurava 45% od preporučenog ukupnog dnevnog energetskog unosa tvari potrebnih za rast, razvoj te održavanje normalne funkcije tkiva i organa. Jelovnik je sastavljen od četiri osnovna tipa, po jedan za svaki tjedan u mjesecu. Prema kategorijama hrane, djeca svaki dan konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, žitarice i proizvode od žitarica, sezonsko voće i povrće, prirodne začine te od tekućina vodu. Bjelančevine u obliku mesa, jaja, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki se također konzumiraju svaki dan, od čega meso do pet puta tjedno. Riba je sadržana u jelovniku jednom do dvaput tjedno, a hrana s visokim udjelom šećera, masti i soli do dvaput mjesečno. Preporučljivo je izbjegavati hranu koja sadrži visoki udjel zasićenih masnih kiselina i trans masnih kiselina, hranu s visokim sadržajem soli, aditiva i masti te umjetnih bojila. Jelovnik je usklađen s preporukama Nacionalnih smjernica za prehranu učenika u osnovnim školama ministarstva zdravlja Republike Hrvatske te preporukama Normativa za prehranu učenika u osnovnoj školi.

 

Nepravilna prehrana jedan je od glavnih rizičnih čimbenika u nastanku i progresiji kroničnih nezaraznih bolesti: dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, osteoporoze te malignih bolesti, zbog čega je od najranijeg doba važno poticati usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Primarno obrazovanje je razdoblje kada se djeca tjelesno intenzivno razvijaju, a školska prehrana osim zadovoljenja nutritivnih potreba djece podrazumijeva i proces obrazovanja o pravilnoj i balansiranoj prehrani.

 

Fotografija je ilustrativna.