ZAPLOVILA "LACROMA" Dubrovnik dobio prvi hrvatski putnički brod na hibridni pogon sufinanciran EU sredstvima

„Lacroma“, prvi hibridni putnički brod izgrađen u hrvatskom brodogradilištu, koji će povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, predstavljen je danas u luci Gruž uz otvorenje nove brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum.

 

Gradonačelnik Mato Franković u svom je obraćanju naglasio tri pojma koja, rekao je, najbolje dočaravaju današnji događaj. –„Ti pojmovi su – održivost, prvi i europski fondovi jer odražavaju naš rad i nastojanja u posljednjih šest godina i ono na čemu temeljimo upravljanje“, rekao je gradonačelnik podsjetivši kako je Dubrovnik prvi hrvatski grad koji je u upravljanje turizmom uveo postulate održivosti i uspješno ih primjenjuje. Podsjetio je kako se ova gradska uprava 2017. odlučila za maksimalno korištenje dostupnih fondova Europske unije s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana. Zahvalio je svima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta.

 

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, ujedno imenovana kumom broda, kazala je, između ostalog, da se nabavka hibridnog broda Lacroma s inauguracijom novog turističkog proizvoda izravno naslanja na strateški projekt Grada Dubrovnika „Poštujmo Grad“ jer utječe na disperziju gostiju.

 

Prigodno su se još obratili ravnateljica JU Rezervat Lokrum Nikolina Grković, voditelj tehničkog odjela brodogradilišta Dalmont Robert Miletić, akademkinja Nella Lonza te voditeljica Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku, a nazočio je i župan Nikola Dobroslavić. Riječi blagoslova izrekao je fra Ante Gavranović.

Za sada će brod ploviti od petka do nedjelje. JU Rezervat Lokrum objavila je kako je ovaj vikend vožnja brodom besplatna za građane.

Hibridni katamaran „Lacroma“ dug je 15 metara, kapaciteta je 50 putnika i posada, maksimalne brzine do 18 čvorova, a prilagođen je osobama s invaliditetom. Radi se o prvom hibridnom brodu izgrađenom u hrvatskom brodogradilištu za komercijalnu plovidbu s putnicima u Jadranskom moru.  

Izgrađen je u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici u okviru projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke broda iznosi 1.155.527 eura s PDV-om.

O projektu "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja" 

JU Rezervat Lokrum 

 

 

 

lijevo
desno