Završnica projekta "Kultura u điru"

Kultura je kroz lipanj điravala Gradom i okolicom, pa su se tako brojna kulturna događanja održala u Sv. Jakovu, u Gružu, Mokošici, na Gorici sv. Vlaha, u Uvali Lapad i u Malom Zatonu okupivši brojne zaljubljenike u glazbenu, likovnu, plesnu, dramsku i flimsku umjetnost. Završnica projekta Kultura u điru održat će se u četvrtak, 9. srpnja u parku u Pilama

 

Svoje će snage ponovno udružiti Folklorni ansambl Linđo, Dom Marina Držića, Prirodoslovni Muzej Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački simfonijski orkestar, Kazalište Marina Držića i Kinematografi Dubrovnik te će pružiti sadržaj za sve uzraste.

 

Tako će od 19.30 sati Folklorni ansambl Linđo održati plesnu radionicu „Linđovo blago“ za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Dječicu će voditi plesni voditelj Ivo Vlahušić i glazbeni korepetitor Nikša Pavlović.

 

Od 20 sati slijedi radionica „Umjetnički virus“ koji priređuju Dom Marina Držića, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik. Radionice vode muzejske pedagoginje i slikarice Jasmina Runje, Dubravka Tullio i Ivona Šimunović, a cilj radionica je osloboditi maštu, upoznati se s raznim likovnim tehnikama, družiti se na otvorenom i predstaviti pedagoški rad ovih ustanova u kulturi.

 

Za to će vrijeme Brass kvartet Dubrovačkog simfonijskog orkestra u sastavu Džemal Cakić, Martin Hrćan, Toni Kursar i Damir Butigan te udaraljkašica Karmen Pervitić održati koncert. Na programu je izbor iz renesansnih madrigala i šansona, glazba venecijanske škole, barokna glazba i izbor plesova iz zbirke "Danserye" Tielmana Susata.

 

U 21 sat nastupit će član umjetničkog ansambla Kazališta Marina Držića, Edi Jertec, koji će izvesti monolog Pomet / „Trpeza“ iz Držićeve komedije Dundo Maroje.

 

Kultura u điru se u 21.30 sati seli u ljetno kino Jadran gdje Kinematografi Dubrovnik pripremaju nagrađivani film Mali gangster redatelja Arnea Toonena. Svi programski sadržaji besplatni su za posjetitelje.

 

Ovim će se događanjem zaključiti prvi ciklus projekta Kultura u điru koji je kroz proteklih mjesec dana okupio više od dvije tisuće sudionika svih uzrasta. Program su kreirale ustanove u kulturi Grada Dubrovnika: Dom Marina Držića, Dubrovačke knjižnice, Dubrovački muzeji, Dubrovački simfonijski orkestar, Folklorni ansambl Linđo, Kazalište Marina Držića, Kinematografi Dubrovnik, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik, uz potporu partnera Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika te gradskih kotara i mjesnih odbora.

 

Radionice Dubrovačkih knjižnica za školski i predškolski uzrast, kao i radionica „Učimo dubrovački“ s Lukom Paljetkom nastavljaju se svake srijede i subote zaključno s 1. kolovoza, a nakon toga #kulturauđiru nastavlja svoj đir Gradom u rujnu.

 

Građani su pozvani da se i dalje drže preporučenih epidemioloških mjera i da održavaju međusobni razmak.