Završen postupak izvlaštenja za cestu Tamarić u Mokošici, stekli se preduvjeti za početak realizacije

Provođenjem postupka izvlaštenja ispunjeni su svi preduvjeti za raspisivanje javne nabave za izvođenje radova na izgradnji spojne ceste Tamarić koja će spajati Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan.

 

U predmetnom postupku Upravni odjel za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije donio je rješenja prema kojima su pravomoćno izvlaštene sve nekretnine koje ulaze u trasu nove ceste Tamarić te je Grad Dubrovnik, kao korisnik izvlaštenja, na ime naknade vlasnicima izvlaštenih nekretnina isplatio ukupno  9.091,752,47 kuna,  dok je za naknade za usluge vještačenja isplaćeno ukupno 203.527,93 kuna. Za projekt Tamarić dosad su isplaćena ukupna sredstva u iznosu od 9.295.280,40 kuna.

 

Podsjetimo, nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i ukupnom pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Formirat će se odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika, a predviđena je i izgradnja prijelaza preko potoka Tamarić na spojnoj cesti.

 

Izgradnjom spojne ceste povećat će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice i rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

 

S obzirom da procijenjena vrijednost ove važne investicije u cestovnu infrastrukturu iznosi 25 milijuna kuna Grad Dubrovnik planira se javiti na jedan od predstojećih natječaja za financiranje navedenog projekta sredstvima iz fondova Europske unije.