Zatvorena 1048. Festa svetog Vlaha

Gradonačelnik Mato Franković sa zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, pročelnicima i suradnicima, sudjelovao je na zatvaranju 1048. Feste svetog Vlaha.

 

Ceremonija zatvaranja počela je kao okupljanjem festanjula, barjaktara s barjacima, trombunjera i puka ispred crkve Sv. Vlaha, potom se u procesiji krenulo prema Gorici sv. Vlaha gdje je održana sveta misa. Misno slavlje predvodio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu. Nakon mise, procesija je ponovno krenula nazad prema Gradu, gdje se točno u podne ispred zborne crkve sv. Vlaha prigodnim riječima okupljenim vjernicima obratio rektor svečeve crkve mons. Toma Lučić. Podsjetio je na starogrčku mudrost koja kaže kako „sve teče“, panta rei, a pjesnik tu istu misao izražavam riječima „na tom svijetu stalna samo mijenja jest“.

 

- Sve prolazi. Mi ljudi dolazimo i odlazimo. Vremena se mijenjaju, nastaju i nestaju države, dolaze i prolaze režimi, a samo vječne vrednote ostaju. Jedna od tih vječnih vrednota, nama u ovom Gradu jest svetkovina sv. Vlaha -  kazao je mons. Lučić. Riječi zahvalnosti uputio i Gradu Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji koji pridonose održavanju Feste te svetom Vlahu.

 

Festanjuli Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić spustili su barjak sv. Vlaha sa standala ispred parčeve crkve uz pjevanje Himna sv. Vlahu, čime je završena ovogodišnja Festa, nakon čega je uslijedila zahvalna misa u crkvi sv. Vlaha. Barjak Grada Dubrovnika ove godine nosio je Marko Šilje.

 

 

lijevo
desno