Započinje realizacija ''Aglomeracije'' Dubrovnik

Potpisani su danas ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt ‘’Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik’’, čime i službeno počinje realizacija ''Aglomeracije'' Dubrovnik.

 

Riječ je o, za Grad Dubrovnik, izuzetno važnom projektu u čijoj pripremi su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode.  Projekt je vrijedan 881.208.682,00 kuna, a ugovore za njegovu realizaciju potpisali su danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

 

''Ovo je možda jedan od najvažnijih dana u mandatu ove gradske uprave. Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Na to sigurno utječe kvalitetna vodoopskrbna i kanalizacijska mreža, ali posebno i novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke koji će spriječiti da se u budućnosti događaju zatvaranja plaža bog izljeva kanalizacije. To je ključ za destinaciju kao što je Dubrovnik za pružanje kvalitetne usluge na svim razinama. Upravo to projekt Aglomeracije rješava'', rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zahvaljujući pri tom svima koji su radili na pripremi ovog zahtjevnog projekta.

 

Istaknuo je i kako je ova gradska uprava korištenje europskih fondova za razvoj grada zacrtala kao svoj cilj. ''Nakon potpisivanja ovog ugovora možemo se zaista pohvaliti s činjenicom da smo ugovorili više od milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava u mandatu od tri i pol godine ove gradske uprave, od kulturne baštine, preko dječjih vrtića i škola do uskoro Lapadske obale i Aglomeracije'', kazao je gradonačelnik Franković te zahvalio Vladi RH na stalnom praćenja potreba grada.

 

Provedba, između ostalog, obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika. Dijelove projekta predstavio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, kroz film koji prikazuje cjelokupan obuhvat. ''Ovo je veliki dan za Vodovod Dubrovnik i Grad Dubrovnik i priželjkujem da provedba čim prije krene'', rekao je Lukša Matušić. Naime, svi su natječaji već pripremljeni i narednih će dana biti objavljene javne nabave za izvođače radova. Dalje se očekuje odabir izvođača, potpisivanje ugovor i početak radova.

 

 

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, napomenuo je i da će se kroz ovaj projekt obaviti povrat sredstava uloženih za uređaj za ultrafiltraciju u Komolcu te će se i ta sredstva moći ponovno reinvestirati u ovaj projekt. ''Bit će to zahtjevan posao, koji će podrazumijevati i kopanje 70-ak kilometara novih cjevovoda, izgradnju 15-ak crpnih stanica, četiri vodospreme. Tražit će to i strpljenja građana, ali će u konačnici podići kvalitetu života, omogućiti trajnu zaštitu mora i mogućnost održivog razvoja'', istaknuo je Zoran Đuroković.

 

Zahvaljujući još jednom svima koji su zajednički radili na projektu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako su predstavnici Vlade u više navrata boravili u Dubrovniku te sudjelovali u prigodama kreiranja novih procesa razvoja, kako na području vodno-komunalne infrastrukture, tako i na području gospodarenja otpadom.

 

''Danas kao ministar imam 880 milijuna razloga za zadovoljstvo činjenicom da će Dubrovnik na ovaj način trajno riješiti probleme vodoopskrbe i odvodnje. Radovi će svakako, kroz angažman građevinskog sektora, doprinijeti i rastu BDP-u i ekonomskom opravku naše zemlje, što me posebno veseli'', istaknuo je ministar Tomislav Ćorić.

 

Projektom ''Aglomeracije'' obuhvaćena su, uz izgradnju pročistača na Petki, ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Petrovo Selo, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

 

lijevo
desno