Zamjenica Tepšić u Sevilli sudjelovala na summitu o inovacijama u turizmu

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na poziv MED Zajednice održivog turizma sudjelovala je ovog petka na summitu o inovacijama u turizmu koji se pod krilaticom "New Horizons for Tourism Tech" održao od 2. do 4. studenog u Sevilli. Riječ je o jedinstvenom globalnom događaju u kojem je fokus stavljen na inovacije i implementiranje tehnologija u industriji turizma i putovanja, a koji je obuhvatio rasprave i dijeljenje iskustava o specifičnim izazovima i projektima realiziranim na području Mediterana.

 

Susret koji je u španjolskom gradu okupio više od šest tisuća predstavnika multinacionalnih kompanija, međunarodnih stručnjaka i dionika u turizmu obilježile su teme poput poboljšanja i razvoja turističkih usluga u odredištima, promišljanja i ideje o novim načinima putovanja, redefiniranja turizma u budućnosti, održivog upravljanja destinacijama popraćenog pametnim modelima te minimaliziranje negativnih utjecaja masovnih turističkih tokova na okoliš i lokalnu zajednicu.

 

Zamjenica gradonačelnika Tepšić bila je jedna od govornica panela „Upravljanje turističkim tokovima“  na kojem je kroz jednu od postavljenih tematskih sesija pod nazivom „Rješavanje prekomjernog turizma u Dubrovniku“ predstavila mnoštvo konkretnih rješenja realiziranih u svojstvu međunarodno prepoznatog strateškog projekta Poštujmo Grad. Pobliže je u ovoj prigodi prisutnima predočila kako i na koji način je gradska uprava uz potporu i angažman lokalnih i nacionalnih dionika te međunarodnih partnera poput CLIA-e (krovnog međunarodnog udruženja cruise industrije), Dubrovnik uspješno pozicionirala na mjesto predvodnika u pogledu održivog i odgovornog upravljanja destinacijom.  Ono što je istaknula kao najbitniju stavku u svom izlaganju na koju je prvenstveno oslonjen sam projekt „Respect the City“ jest kvaliteta života stanovnika, njihovo zadovoljstvo uvedenim mjerama i pravilima, nezaboravan doživljaj svih posjetitelja uz očuvanje povijesne jezgre, kulturno – spomeničke baštine i prirodnih atrakcija. Spomenula je kako se aktivno radi na urbanom razvitku gradskih lokacija, uvođenju ograničenja kretanja u području kontaktne zone s ciljem smanjenja gužvi te integriranju Smart aplikacija poput Pametnog parkinga, Dubrovnik Pass-a i Dubrovnik Visitors zahvaljujući kojima je stvorena sinergija lokalne zajednice i gostiju koji borave u Dubrovniku.

 

Prezentirala je zamjenica Tepšić konzistentnu destinacijsku politiku i promišljeni pristup svih dionika kada je riječ o naporima učinjenim u području cruise industrije. Naglasila je kako je došlo do uspostavljanja bolje organiziranosti na terenu u kontekstu rasporeda ticanja kruzera što je u konačnici olakšalo protok posjetitelja i kontroliranje središnjih gradskih točaka. „Komunikacija s cruise kompanijama bila je u ovom procesu ključna, a ona će se i nastaviti“,  dodala je zamjenica, naglasivši kako je prethodno bilo potrebno iskazati visoku razinu fleksibilnost kako bi gosti s kruzera mogli u potpunosti doživjeti Dubrovnik i brojne sadržaje istog u razdoblju sezone i post sezone. Posebno se osvrnula na teme provedbe Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom Dubrovnikom”, čije su aktivnosti započele, a imaju za cilj razviti suvremeni život Grada na održivim postavkama te  unaprijediti univerzalne materijalne i nematerijalne sastavnice koje prikazuju izvornost i cjelovitost vrednota na jugu Hrvatske.

 

U sklopu krovne gradske inicijative i metoda rješavanja prekomjernih gužvi dotaknula se iznimno važnog segmenta prometno-tehnoloških rješenja, rekavši kako je sredinom srpnja Hrvatski sabor usvojio Zakon o sigurnosti na cestama. Donesenim izmjenama, Dubrovnik će tako moći regulirati promet na svom području, urediti načine i uvjete ulaza, prometovanja i izlaza svih kategorija vozila u kontaktnoj zoni kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa i prenapučenost vozilima na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama.

 

Uz zamjenicu gradonačelnika Jelku Tepšić, predstavnica Općine Sitges, inače uglednog španjolskog središta u kojem je turizam pokretač ekonomskog razvoja, Sira Puig podijelila je iskustva o prilagodbi resursa i sadržaja koji ispunjavaju želje i potrebe stanovnika i gostiju, dok je ispred organizacije Valenciaport Joan Messeguer okupljenima iznio različite zanimljive i korisne podatke vezane za turistička kretanja, sheme upravljanja i balansiranja protoka putnika na krstarenjima u Valenciji. Predstavljena su inovativna tehnička rješenja koja je Valenciaport instalirala u luku,a sve kao dio aktivnosti pilot projekta HERIT-DATA. Vrijedi spomenuti kako je i Dubrovnik bio jedan od pilot destinacija istoimenog projekta kojeg je uspješno provela Dubrovačka razvojna agencija DURA vodeći se težnjom za razvijanjem alternativnih modela i sofisticiranih rješenja koje mogu poslužiti lokanoj zajednici za daljnji održivi napredak.  

 

 

lijevo
desno