Zamjenica Tepšić u Madridu sudjelovala na završnoj konferenciji projekta HERIT DATA

 

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović ovog su četvrtka u Madridu sudjelovale na završnoj konferenciji u sklopu projekta HERIT DATA.

 

Cilj projekta kojeg od 2018. godine uspješno provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA jest identificirati inovativna rješenja, uz potporu novih tehnologija u cilju smanjenja negativnih utjecaja turizma na lokalitete kulturne i prirodne baštine.

 

Zamjenica Tepšić u svom je izlaganju naglasila važnost ovog projekta i svih aktivnosti koje su održane u sklopu istog. Kazala je kako je HERIT DATA znatno pridonio u smislu boljeg destinacijskog menadžmenta i održivog turizma u Dubrovniku.

 

“Kao predstavnik gradske uprave Dubrovnika u ovoj prigodi želim kazati kako je HERIT DATA jedan u nizu manjih projekta od velikog značaja za stratešku provedbu inovacijskog programa “Respect the City”. Ta se inicijativa koja je uključila brojne lokalne dionike pokazala prijeko potrebnom posebice jer se Dubrovnik kao turističko odredište suočavao s trendom nekontroliranog masovnog turizma koji je posljedično utjecao na nezadovoljstvo posjetitelja i kvalitetu života stanovnika. Svjesni potrebe osnaživanja sustavnog i društveno – odgovornog pristupa u kontekstu rješavanja ključnih pitanja i izazova kroz različite aktivnosti, danas uočavamo pomake i dobre rezultate. No, bitno je nastaviti djelovati promišljeno i odgovorno kako bi ispunili zadane kriterije te u konačnici ostvarili željenu transformaciju razvoja turizma”, istaknula je zamjenica.

 

U okviru finalne konferencije predstavnici DURA-e i partneri u provedbi projekta prezentirali su prisutnima rezultate aktivnosti provedenih na lokalnoj razini pa je tako ovom prilikom prikazan novi set indikatora za prikupljanje podataka o turističkim tokovima i platformu za analizu podataka čiji je osnovna svrha pomoći kreatorima politike, gradovima i mjestima da pravovremeno predvide i upravljaju turističkim tokovima na pametniji način. Predstavljena je i izrađena aplikacija za Knežev dvor osmišljena za upravljanje gužvama s elementima proširene stvarnosti. Radi se o aplikaciji usmjerenoj prema upravljanju gužvama na određenoj lokaciji.

 

 

Na kraju konferencije potpisan je Memorandum o nastavku suradnje na projektu HERIT DATA, kako bi se u budućnosti razvili alternativni modeli u svrhu odgovornog upravljanja turizmom i kulturnim naslijeđem koristeći naprednu tehnologiju i sofisticirana rješenja. 

 

 

lijevo
desno