Zamjenica Tepšić sudjelovala na panel raspravi o pravima i uključivanju osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu

U sklopu obilježavanja druge godišnjice rada Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas na panel raspravi pod nazivom „Raskorak između Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i zbilje - putokazi za stvarno uključivanje osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu“. Uz zamjenicu Tepšić virtualnoj panel raspravi nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Zamjenica Tepšić u svom izlaganju istaknula je zadovoljstvo zbog činjenice kako Grad Dubrovnik jedini na području Dalmacije ima donesenu Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2021. do 2025. godine.

 

„Strategija predstavlja jedan krovni dokument gradske politike prema osobama s invaliditetom, koja izjednačavanje mogućnosti definira u 14 područja povezanih s različitim dimenzijama kvalitete života poput aktivnog uključivanja i ravnopravnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. Vrlo je važna uloga i djelovanje timskog rada, kao i politički konsenzus kako bi se uistinu provodile smjernice Strategije koja je nužna kako bi se osnažio status osoba s invaliditetom kao i svaki oblik društvene solidarnosti“, naglasila je ovom prigodom zamjenica.

 

Zamjenica Tepšić istaknula je kako se nada da će primjer Grada Dubrovnika i izrađene Strategije,  poslužiti i drugim jedinicama lokalne samouprave.

 

„Ovakav dokument koji je izradila Dubrovačka razvojna agencija u suradnji s gradskim službama od iznimne je važnosti za osobe s invaliditetom, ali i za daljnji prosperitet društva u cjelini“ dodala je zamjenica.

 

Osim zamjenice Tepšić i pročelnika Brčića, na ovoj su panel raspravi sudjelovali zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, Snježana Ćatović iz Udruge Srce za osobe s cerebralnom paralizom, Marija Julavić Vulić iz Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije i mnogi drugi dionici aktivni u području poboljšanja kvalitete života za osobe s invaliditetom.

 

 

Podsjetimo, današnja panel rasprava bila je posvećena dosadašnjim rezultatima usmjerenim ka poboljšanju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama  u  razvoju,  a  koji  su  u  nadležnosti  jedinica  lokalne  i  područne  (regionalne) samouprave. Također, sudionici su razmijenili dosadašnja iskustva i preporuke o uvjetima pristupačnosti javnih površina, mobilnosti i organiziranosti javnog prijevoza te osiguravanju pristupačnog stanovanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom. 

 

lijevo
desno