Zamjenica Tepšić sudjelovala na 4. Zagrebačkom forumu o urbanoj sigurnosti

Poštujmo grad

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je jučer na četvrtom Zagrebačkom forumu o urbanoj osigurnosti – Dani prevencije kriminaliteta 2021., s fokusom na temu „Novi izazovi, novi odgovori: inovativne prakse i urbana sigurnost“ održanom u hotelu Westin u Zagrebu.

 

Izazovi funkcioniranja vijeća za prevenciju, strateški pristupi urbanoj sigurnosti te nove tehnologije u potpori sigurnosti gradova su bile neke od tema jednodnevnog foruma, a održana su i dva panela, „Zagreb siguran grad“ i „Električni automobili u gradovima – korak odmicanju od automobila ili korak bliže nesrećama na gradskim ulicama?“

 

U svom izlaganju zamjenica Tepšić prezentirala je rad Vijeće za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira Grada Dubrovnika, tijela sastavljenog od dionika koji se bave prevencijom nasilja i drugih oblika delikvencije. Temeljna programska područja Vijeća su prevencija nasilja, prevencija ovisnosti, skrb o mentalnom zdravlju te sigurnost u prometu.

 

Na temu urbane sigurnosti posebice se osvrnula na projekt Poštujmo Grad u sklopu kojeg djeluje video nadzorni centar pomoću kojeg se nadziru javne površine Grada Dubrovnika.

 

-          Potaknuti devastacijama dječjih igrališta i općenito infrastrukture za djecu i mlade, a s druge strane i potrebom za nadzor cesta i raskrižja u svrhu povećanja sigurnosti, postavili smo 116 kamera na 48 lokacija u Gradu. Javne površine nadgleda gradska uprava, dok je centralni sustav smještan u prostorijama PU dubrovačko-neretvanske – istaknula je zamjenica Tepšić, rekavši kako je riječ o samo jednom segmentu sveobuhvatne digitalizacije rada gradske uprave.

 

Kazala je i to kako Poštujmo Grad predstavlja zaokret u upravljanju destinacijom koja je godinama bila pod pritiskom prometnih gužvi i prekomjernog turizma u ljetnim mjesecima. U fokusu kreiranja održive i sigurne budućnosti Dubrovnika je profiliranje Grada koji je u svaki trenutak spreman odgovoriti na ugroze, stvarajući osjećaj sigurnosti stanovnicima i posjetiteljima, zaključila je zamjenica Tepšić.

 

Zagrebačkom forumu o urbanoj sigurnosti održan je u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, u suradnji s Visokom policijskom školom u Zagrebu i uz pokroviteljstvo Grada Zagreba.

lijevo
desno