Zamjenica Tepšić primila veleposlanicu Republike Bugarske

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primila je danas u službeni posjet izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genku Vasilevu Georgievu.

 

Veleposlanica Georgieva izrazila je želju za intenziviranjem bilateralne suradnje bugarskih gradova s Gradom Dubrovnikom, posebice u segmentu kulture. Podsjetila je kako su u prošlosti bugarski umjetnici sudjelovali u programu Dubrovačkih ljetnih igara, što je ocijenila pozitivnom praksom koja bi se mogla primijeniti i u budućnosti.

 

Potencijal postoji na puno područja, istaknuto je na sastanku, a razgovaralo se o mogućnostima gostovanja orkestara i ansambla, organizaciji izložbi te suradnji u području kazališne umjetnosti. Bugarska njeguje kulturno nasljeđe, a jedna od vodećih institucija tamošnjeg glazbenog života je Sofijska filharmonija osnovana 1928. koja danas predstavlja suvremenu glazbenu kulturu te zemlje.

 

Zamjenica Tepšić veleposlanicu je upoznala s radom kulturnih ustanova Grada Dubrovnika, istaknuvši kako su prihodi zbog financijske krize u 2020. uzrokovane koronavirusom značajno smanjeni što umjetnicima otežava rad i ostavlja uži prostor za realizaciju programa. Usprkos tome, izrazila je ponos zbog prilagodbe i kreativnog djelovanja ustanova u novonastalim okolnostima. U dogovoru s ravnateljima kulturnih ustanova, novu suradnju moguće je očekivati 2022., zaključeno je na sastanku.

lijevo
desno