Zamjenica Tepšić primila predsjednika Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić primila je danas u službeni posjet predsjednika Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a Fergusa Maclarena.

 

Predsjedniku Maclarenu koji po prvi puta boravi u Dubrovniku zamjenica Tepšić zaželjela je dobrodošlicu te mu je ukratko predstavila brojne projekte i strategije vezane za održivi turizam i odgovorno upravljanje destinacijom koje se u suradnji s brojnim dionicima kontinuirano provode na lokalnoj razini.

 

Istaknula je kako Grad Dubrovnik kroz krovni strateški projekt Poštujmo grad ulaže znatne napore poradi razvoja održive destinacije koja će građanima i posjetiteljima osigurati visoku kvalitetu ponude i sadržaja te u konačnici omogućiti jedinstven doživljaj tijekom njihova boravka. Naglasila je i to kako je Dubrovnik u ocjenjivanju održivosti odredišta Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je dodatni pokazatelj kako se na pametno osmišljen način glavna gospodarska grana može podignuti na još višu razinu. 

 

Zamjenica gradonačelnika predsjedniku Međunarodnog odbora za kulturni turizam Maclarenu predstavila je i novu incijativu usmjerenu prema digitalnim nomadima osmišljenju s ciljem diversifikacije turističke ponude te nastojanja da Dubrovnik postane cjelogodišnja destinacija. Kratko se osvrnula i na pandemiju COVID – 19, koja je imala veliki utjecaj na stagnaciju turističkog prometa i putovanja, istaknuvši kako su očekivanja za nadolazeću sezonu  optimistična.

 

Predsjednik Međunarodnog odbora za kulturni turizam ICOMOS-a Fergus Maclaren iskazao je zadovoljstvo današnjim susretom, pohvalivši već međunarodno prepoznate projekte Grada Dubrovnika i partnera koji su posvećeni poboljšanjima kada je riječ o učinkovitom destinacijskom menadžmentu, budućnosti cruise turizma i očuvanju svekolike vrijedne i bogate kulturne baštine koju Dubrovnik posjeduje.

 

Važno je za spomenuti kako je Fergus Maclaren cijenjeni kanadski stručnjak kojemu je profesionalna orijentacija upravljanje destinacijom i kulturnim dobrima te provedba ciljeva održivog razvoja UN-a za 2030. Maclaren je predsjednik Međunarodnog odbor za kulturni turizam ICOMOS-A (ICTC) globalne mreža koja promiče vrijednosti očuvanja kulturnog nasljeđa. Odbor okuplja brojne konzervatorske i turističke stručnjake, čija je uloga od iznimne važnosti u kontekstu integriranog planiranja te zaštite kulturnih dobara i svjetske baštine. Svoje djelovanje odbor temelji na kontinuiranom razvoju politika koje su usmjerene na poboljšanja u okviru upravljanja destinacijama na lokalnoj i međunarodnoj razini. 

lijevo
desno