Zamjenica Tepšić na panelu o održivom cruise turizmu u Europi

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas na panelu naziva „Održivi kruzing turizam u Europi“ (Sustainable Cruise Tourism Operations in Europe) u sklopu prvog CLIA Europe Summita, a koji se od 14. do 16. lipnja održava u Genovi.

 

Na događanju u organizaciji međunarodnog udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) zamjenica Tepšić predstavila je iskustva Dubrovnika na putu prema trajnoj održivosti te govorila o izazovima s kojima se Grad susretao u procesu promjene smjera od nekontroliranog i prekomjernog turizma prema odgovornom upravljanju odredištem. Na tom putu ključno je upravo partnerstvo s CLIA-om kao vodećim svjetskim udruženjem cruise tržišta, ali i suradnja s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC). Ovo ugledno međunarodno stručno tijelo 2019. i 2020. godine provelo je ocjenu održivosti destinacije, a njenu rezultati od visokih 70 posto potvrdili su ispravnost pristupa turizmu kao najzastupljenijom gospodarskoj grani te značajan angažman dionika kao i ukupnu predanost procesu koji vodi do trajne održivosti.

 

Uz zamjenicu panelisti su bili visoki predstavnici tvrtka Costa Group (Costa Cruises) i MSC kao i turskog ministarstva kulture i turizma. Kao glavni govornici sudjelovali su Alessandra Priante, direktorica sektora za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), španjolski ministar turizma Fernando Valdés Verelst i Hon. Iago Negueruel, resorni ministar Baleara, dok je panelom moderirao direktor za pitanja javne uprave CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis.

 

CLIA Europe Summit prvo je ovakvo događanje, a u Genovi je u tri dana okupilo preko 300 sudionika koji su raspravljali o budućnosti cruise turizma na području Mediterana i Europe. 

 

Grad Dubrovnik i  CLIA potpisnici su i Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom, a ovo udruženje bit će i savjetodavni partner Gradu prilikom planiranja izgradnje novog cruise terminala u Gružu, što je od iznimne važnosti za Grad budući da se upravo na ovom projektu bazira budućnost kruzing turizma. 

lijevo
desno