Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Tomo Sjekavica dobitnici državne nagrade Faust Vrančić za 2020.

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Tomo Sjekavica dobitnici godišnje državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2020. godinu.

 
U obrazloženju o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2020. godinu Tomu Sjekavici  navodi se kako je Tomo Sjekavica jedan od osnivača Informatičkog kluba Futura 2013. godine te predavač i organizator većine aktivnosti kluba u proteklim godinama. U veljači 2019. godine imenovan je tajnikom gradske i županijske zajednice tehničke kulture, od kada se značajno povećala vidljivost rada Zajednice i njezinih članica u medijima i javnosti, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Aktivno priprema i pokreće nove programe, projekte i radionice u kojima redovito osim organizacije sudjeluje i kao voditelj radionica, mentor ili predavač. Unatoč pandemiji, uspješno je održao 37 radionica robotike i programiranja bez ekrana, na kojima je sudjelovalo više od 600 polaznika. U Dubrovniku se među prvima uključio u akciju 3D printanja zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. U svibnju 2020. godine imenovan je za nacionalnog koordinatora Europskog tjedna robotike za Hrvatsku. Na njegov prijedlog glavni program obilježavanja Europskog tjedna robotike u Hrvatskoj bila je petodnevna manifestacija Robo.DU Day(s) 2020. u Dubrovniku. Godine 2017. dobio je Godišnju nagradu za razvoj i promociju volonterstva u kategoriji Koordinator volontera u organizaciji Savjeta za razvoj volonterstva Volonterskog centra Dubrovnik. 
 

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika osnovana je 1994. godine kao krovna organizacija udruga tehničke kulture te klubova mladih tehničara pri osnovnim školama s područja Grada Dubrovnika, koja u članstvu ima 22 udruge tehničke kulture, 6 klubova mladih tehničara, 1 astronomski klub i 3 učeničke zadruge pri osnovnim školama. Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provela je u 2020.  edukacijske radionice programiranja bez ekrana za sve dobne skupine, radionicu i natjecanje dronova, radionicu Computer Vision, radionicu Internet of Things, 4 radionice lemljenja LEMI(onica), 2 radionice izrade holograma i 2 radionice Bioelektroničke akademije Tradicionalno su se na Lokrumu organizirale i dvije Ljetne škole male brodogradnje. Više od 170 polaznika sudjelovalo je na 14 radionica crtanja 3D olovkama, više od 100 polaznika na 8 LEGO igraonica, a svi radovi s igraonica kasnije su bili izloženi na izložbi. Gradska zajednica tehničke kulture imala je i značajnu ulogu u programu obilježavanja Europskog tjedna robotike, organiziravši čak 67 od ukupno 96 događanja u Hrvatskoj.

 

Podsjećamo da je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika 2020. godine dobila Povelju Hrvatske zajednice tehničke kulture za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u borbi protiv koronavirusa. Naime, zajednica je pokrenula humanitarni projekt, pretežito financiran vlastitim sredstvima udruga, u sklopu kojeg je izrađeno i korisnicima dostavljeno oko 4.000 vizira, 100 kopči za respiratore za potrebe dubrovačke bolnice te više od 400 adaptera za CroResp respiratore. 

lijevo
desno