Konsenzus konferencija projekta "Dubrovnik zdravi grad" rezultirala odabirom pet tematskih područja nove Gradske slike zdravlja

Grad Dubrovnik je jedan od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova i jedan je od najaktivnijih članova Mreže već duže od tri desetljeća. 

 

Kroz niz projektnih aktivnosti, Dubrovnik zdravi grad djeluje na unapređenju zdravlja i kvalitete života svih svojih stanovnika, posebno djece i mladih, starijih sugrađana, osoba s invaliditetom i obitelji.

 

Razvoj grada u smjeru zdravije i sretnije zajednice te poželjnog mjesta za život moguće je jedino kroz suradnju svih dionika, od gradske uprave, preko profesionalnih ustanova iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i urbanizma do gospodarskog i nevladinog sektora.

 

Najvažniji strateški dokument u području zdravlja je Gradska slika zdravlja. Grad Dubrovnik je u svom proračunu za 2023. i 2024. osigurao sredstva za Konsenzus konferenciju i niz radionica, rezultat čega će biti prijedlog nove Gradske slike zdravlja za petogodišnje razdoblje, koju će raspraviti i usvojiti Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

 

Konsenzus konferencija o zdravlju na području Grada Dubrovnika održala se 4. prosinca 2023.  u Dubrovniku. Konsenzus konferenciju vodila je prof.dr.sc. Selma Šogorić, predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova. Izvješće o postignućima i rezultatima projekta Dubrovnika zdravi grad podnio je Miho Katičić, dok je osnovne pokazatelje zdravlja na području Grada Dubrovnika predstavila Ankica Džono Boban. 

 

Prva u nizu radionica pod nazivom „Uvod u planiranje Projekta“ održala se 5. prosinca. Cilj radionice bio je izjednačiti razinu znanja starih i novih sudionika procesa i dati uvid u početno stanje po pojedinim područjima. Uvodno predavanje „Zdravlje kao izazov - trideset pet godina Projekta Zdravi grad u Republici Hrvatskoj“ održala je Selma Šogorić.

 

Nakon rada u tematskim grupama i plenarne sjednice utvrđeno je pet prioritetnih područja nove Gradske slike zdravlja za sljedećih pet godina:

- zdravlje djece i zdravo roditeljstvo,

- skrb o mladima/adolescentima,

- podrška obiteljima, poglavito majkama i trudnicama,

- zdravo urbano planiranje te

- skrb o ranjivim skupinama (stariji i nemoćni, osobe s invaliditetom, neizlječivi i terminalni bolesnici, beskućnici).

 

 

lijevo
desno