Vodovodu Dubrovnik 45,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj vodoopskrbe i odvodnje

Za investicijske projekte izgradnje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, Vodovod Dubrovnik bespovratno je iz EU fondova i nacionalnih sredstava dobio 45,6 milijuna kuna. Tom prigodom danas je u Zagrebu potpisan ugovor o dodjeli tih sredstava za projekt pod nazivom „Izgradnja/dogradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i dogradnja sustava vodoopskrbe na odabranim područjima Grada Dubrovnika i Općine Ston“, a potpisali su ga u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ministar Tomislav Ćorić, u ime Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković te predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

 

Dio dodijeljenih sredstava koristit će se za financiranje radova na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otoku Lopudu. Naime, na ovaj poziv mogli prijaviti samo već započeti projekti, a u prihvatljive troškove ulazili su samo oni nastali nakon 1. veljače 2020. godine, bez PDV-a i ostalih neprihvatljivih troškova.

 

Ukupna investicijska vrijednost svih prijavljenih projekata je oko 75,9 milijuna kuna s PDV-om i uključenim nepredviđenim troškovima, od čega prihvatljivi troškovi iznose 50,7 milijuna kuna, a ukupan sufinancirani iznos je nešto viši od 45,6 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga je 40,5 milijuna kuna sufinancirano iz EU fondova, dok nacionalna sredstva sufinanciranja iznose nešto više od pet milijuna kuna.

 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je krajem studenog ove godine poziv na dostavu prijedloga projekata ''Financiranje provedbe već započetih investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda'', u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.- 2026.

lijevo
desno