Vlada RH podržava realizaciju ključnih projekata Grada Dubrovnika

Gradonačelnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i suradnici održali su danas radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u gradskoj vijećnici, zajedno sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, sastanku su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

U izjavama za medije, nakon sastanka, gradonačelnik Franković istaknuo je kako nijedan premijer od osamostaljenja Hrvatske nije toliko puta bio u Dubrovniku u radnom posjetu kao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Izdvojio je glavne projekte o kojima je na sastanku bilo riječi, koji su u tijeku, ali i one prioritetne u nadolazećem razdoblju.

 

„To su projekt Lapadske obale koji se uspješno izvodi, potom projekt Aglomeracije čije je izvođenje počelo u Mokošici, a izvijestili smo premijera i o koracima koji nas očekuju oko Aglomeracije Dubrovnik. Istaknuli smo projekt Centra za pružanje usluga u zajednici koji želimo realizirati u suradnji s Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za što smo već izradili idejni zadatak, a sad radimo na idejnom rješenju projekta. Radi se o projektu koji bi, između ostalog, osigurao i pružanje usluga za djecu oboljelu od autizma. Imamo sjajno rješenje, lokaciju smo odredili u Orašcu na državnom zemljištu, a premijer je dao podršku projektu“, rekao je gradonačelnik Franković.

 

Kao jednu od ključnih investicija izdvojio je i i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za koji se uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole, a riječ je o jednom od projekata koji će se prijaviti na europske fondove.

 

Razgovaralo se i o problematici naselja Mokošica u kojem se do škole ne može pristupiti autobusom te djeca moraju pješačiti više od 500 metara da bi došli do škole. Rješenje je pristupna cesta Tamarić koja će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu ovog područja. Za projekt je ishođena građevinska dozvola te je započeo postupak izvlaštenja, a gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo podrškom Vlade RH svim navedenim projektima.

 

Osvrnuo se i na temu povezanosti s Elafitskim otočjem te je, istaknuvši važnost komunikacije s ovim dijelom Grada, naglasio da Jadrolinija čim prije mora zamijeniti brod Postira.

 

Ustvrdio je da je u posljednje dvije godine Vlada RH pomogla Gradu odobravajući dva puta beskamatni kredit, zbog čega nijedna ugrožena skupina u Gradu Dubrovniku nije ostala bez financijske potpore što ne bi bilo moguće bez takve podrške.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković suradnjom s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom ocijenio je jako dobrom, a kao primjer naveo je beskamatne zajmove u teškom financijskom razdoblju.

 

„Mislim da smo tim potezom olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i drugih općina u ovoj županiji te pokazali da je to primjer dobre suradnje s obzirom da je ova županija, unatoč ogromnim iskoracima u pogledu uspjeha turističke sezone u usporedbi s 2020., ipak bila u specifičnom položaju. Tako je Vlada, kao i prošle godine, izašla u susret traženjima naših partnera,“ izjavio je predsjednik Vlade Plenković te podsjetio na mjere Vlade usmjerene na pomoć poduzetnicima u krizi uzrokovanoj koronom.

 

„Dosad je u našem mandatu ugovoreno oko šest milijardi kuna projekata iz EU fondova što je sjajno za razvoj ove Županije. Pri tom je Vlada u ovom razdoblju COVID-19 uložila 700 milijuna kuna za plaće radnika u privatnom sektoru ove Županije. Time smo pomogli pet tisuća poslodavaca, očuvali više od 22 I pol tisuće radnih mjesta i omogućili svima da ostanu na nogama i premoste krizu,“ istaknuo je premijer.

 

Plenković je kazao kako se na sastanku govorilo i o pripremama za turističku zonu 2022., a posebno zadovoljstvo izrazio je što će se otvoriti i pustiti u promet Pelješki most, i time bolje povezati jug Hrvatske. “Tako će se izbjeći gužve na graničnim prijelazima, a to je preduvjeti i da jug Hrvatske bude auto destinacija,“ izjavio je, istaknuvši kako se nakon ove sezone situacija zauvijek mijenja na bolje.

 

 

lijevo
desno