Više od dvjesto pedeset polaznika na petodnevnoj manifestaciji Robo.Du Days

Sedma po redu manifestacija Robo.Du Days održala se od 16. do 20. studenog u Centru za mlade Dubrovnik. Ova je manifestacija dijelom projekta Du STEM, kojom se ujedno obilježio i Europski tjedan robotike u Dubrovniku. Održano je ukupno 24 radionice i predavanja, na kojima je sudjelovalo više od 250 polaznika svih dobnih skupina, od djece vrtićke dobi, učenika osnovnih i srednjih škola i studenata, pa do mladih i građana.

 

Prvog dana manifestacije Robo.Du Days Zvonimir Lapov-Padovan iz  Hrvatske zajednice tehničke kulture održao je dvije radionice modelarstva i elektrotehnike, na kojima su polaznici izrađivali svjetiljke u obliku sove.

 

Drugog dana održale su se dvije radionice modelarstva i elektrotehnike te dvije radionice „Šareni strujni krug“, uz mentorstvo Dinke Lale, a u suradnji Informatičkog kluba Futura i Sveučilišta u Dubrovniku.

 

Treći dan bio je rezerviran za dvije radionice LEGO robotike, koje je održao Zvonimir Lapov Padovan i dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana, organizirane u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije s Informatičkim klubom Futura.

 

Četvrti dan bio je ispunjen sa šest radionica i tri predavanja. Tradicionalnu Lemionicu održao je Informatički klub Futura, a Ante Medić iz Pulsar Laboratoriesa polaznike je na predavanju upoznao sa Solderixom, novim sustavom za jednostavnu izradu elektromehaničkih prototipa. Jurica Babić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je predavanje „Kuhanjem i gibanjem u proširenoj stvarnosti“, gdje je objasnio kako suvremene tehnologije možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom. Dragana Lipovac Medić svojim je predavanjem objasnila kako funkcioniraju kontejnerski, kamionski i avionski prijevoz u moderno doba. Na radionici „Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici“ Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza polaznike je kroz jednostavne primjere upoznao s osnovnim pojmovima iz umjetne inteligencije.

 

Zadnjeg dana manifestacije održale su se dvije LEGO igraonice te dvije radionice crtanja 3D olovkama, koje su privukle veliki broj zainteresirane djece i mladih. Radovi s ovih radionica bit će dijelom izložbe „Rukama složeno“ od 23. do 30. studenog u Centru za mlade Dubrovnik. Krešimir Barbarić iz Informatičkog kluba Futura održao je zanimljivo predavanje o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti.

 

Manifestaciju Robo.Du Days organizirala je Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 kuna.

 

Grad Dubrovnik kontinuirano podržava djelatnost tehničke kulture kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika te kroz djelovanje Centra za mlade Dubrovnik.

lijevo
desno