Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Dubrovnika usvojilo Operativni plan za 2021.

Na svojoj trećoj sjednici, održanoj 23. travnja preko aplikacije zoom, Vijeće za prevenciju kriminaliteta i narušavanja javnog reda i mira Grada Dubrovnika usvojilo je Operativni plan za 2021. Sjednici je predsjedavao Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilnu zaštitu.

 

Članovi Vijeća su nakon provedne rasprave utvrdili sljedeće prioritetne aktivnosti u tekućoj godini:

 

1. Projekt "Ti si moj heroj", koji se temelji na materijalu Vijeća Europe o zaštiti djece tijekom trajanja pandemije izazvane virusom Covid 19. Dubrovačka Policijska uprava će uz potporu Grada Dubrovnika izraditi prigodnu brošuru i organizirati predavanja u dubrovačkim školama tijekom svibnja i lipnja, a projekt će se nastaviti početkom listopada.

 

2. Program "Zdrav za pet" u zajedničkoj organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dubrovačke Policijske uprave nastavit će se početkom listopada i provoditi do konca godine.

 

3. Osnivanje i koordinacija vijeća za prevenciju kriminaliteta po gradskom kotarima i mjesnim odborima. Uz ranije osnovano Vijeće za prevenciju kriminaliteta u Gradskom kotaru Mokošica, koncem travnja ili početkom svibnja osnovat će se i vijeće za područje Gradskog kotara Grad, dok se očekuje odgovor na inicijativu dubrovačke Policijske uprave za osnivanje vijeća za prevenciju u gradskim kotarevima Ploče iza Grada, Pile Kono i Gruž.

 

4. Dubrovačka Policijska uprava provodit će akciju "Manje oružja - manje tragedija" kontinuirano tijekom cijele godine. Pozivaju se sugrađani da predaju oružje bez ikakvih zakonskih reperkusija.

Postaja prometne policije kontinuirano će provoditi akciju edukativnog i preventivnog sadržaja "Poštujte naše znakove".

 

5. Nadležne inspekcijske službe provodit će pojačanu kontrolu prodaje i konzumacije alkoholnih pića maloljetnih osoba za vrijeme turističke sezone.

 

6. Dubrovački zavod za javno zdravstvo će, nakon medijske kampanje i javnog poziva, tijekom svibnja nastaviti program "Škola roditeljstva", iznimno važan projekt potpore roditeljima, poglavito u uvjetima i posljedicama pandemije, koji se provodi u ciklusima od šest radionica.