Velika pobjeda Grada! Odlukom Visokog upravnog suda projekt Lapadske obale ide dalje

Poništena je privremena mjera kojom je Upravni sud u Splitu zabranio Gradu Dubrovniku izvođenje radova na Lapadskoj obali te se radovi, po Rješenju kojeg je donio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, mogu nastaviti.

 

Kako se obrazlaže u navedenom Rješenju, za ranije donesenu privremenu mjeru u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisane pretpostavke.

 

Naime, Vrhovni sud ne prihvaća ocjenu prvostupanjskog suda budući se privremena mjera izdaje u situaciji kada je stranka učinila vjerojatnim nastanak teške i nepopravljive štete te mora biti u vezi s  upravnim aktom čija je ocjena zakonitosti predmet upravnog spora, a što u ovom predmetu nije slučaj. Nadalje navode kako je osporenom privremenom mjerom faktički obustavljeno izvršenje građevinske dozvole kojom je zainteresiranoj osobi dozvoljena rekonstrukcija, proširene gradske prometnice, Lapadske obale, 3. i 4. faza, građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava.

 

Takva privremena mjera sadržajno predstavlja rješenje o odgodnom učinku tužbe, kako je propisano odredbom članka 26. Zakona o upravnim sporovima. Međutim, kako je navedeno u Rješenju, u konkretnom slučaju niti za izdavanje ovakvog rješenja ne postoje zakonom propisane pretpostavke.

 

Podsjetimo, u svibnju ove godine zaustavljeni su radovi na Lapadskoj obali temeljem odluke Upravnog suda u Splitu, nakon tužbe koju je protiv Grada Dubrovnika podnijela tvrtka 'Laguna trade'. Grad Dubrovnik uložio je žalbu na takvo rješenje, koje je u konačnici poništeno te se radovi na najvećem infrastrukturnom projektu Grada Dubrovnika nastavljaju. Grad Dubrovnik je još jednom na ovaj način zaštitio javni interes.