Već sedam godina Grad Dubrovnik sufinancira nabavu udžbenika srednjoškolcima, ove godine pravo su iskoristila 204 dubrovačka učenika

Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2023. godini iskoristila su 204 dubrovačka učenika na što je iz gradskog proračuna izdvojeno 22.220 eura.

 

Program sufinanciranja udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Dubrovnika provodi se od 2017. godine, a u prvih šest godina (2017.-2022.) na realizaciju ovog projekta izdvojeno je preko 3,6 milijuna kuna.

 

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

 

Projekt sufinanciranja udžbenika pomogao je brojnim dubrovačkim obiteljima u školovanju srednjoškolaca, posebno u vrijeme promjene udžbenika u okviru reforme Škola za život. Nakon što je projekt postigao svoju svrhu, Grad Dubrovnik je u srpnju 2022. godine donio novi Pravilnik o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima srednjih škola s područja grada Dubrovnika kako bi se pomoglo u nabavi udžbenika obiteljima s nižim primanjima koje primaju dječji doplatak, dok  se kao demografska mjera uvelo sufinanciranje nabave udžbenika s obiteljima s troje i više djece.

 

Nabava udžbenika i dalje se sufinancira se i iznosu stvarnog troška uz predočenje računa, a najviše do 132.72 eura (1000 kuna).