Usvojeni programi javnih potreba u obrazovanju: nova ulaganja u škole i vrtiće

Program javnih potreba u predškolskom odgoju te Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika usvojeni su na posljednjoj, 8. sjednici, Gradskog vijeća.

 

Pored sredstava iz državnog proračuna za decentralizirane funkcije osnovnog školstva, Programom javnih potreba u školstvu planira se financiranje širih javnih potreba koje se osiguravaju iz izvornih prihoda Grada Dubrovnika kao što su produženi boravak, pomoćnici u nastavi, školski sport, stručno razvojne službe, dodjela obrazovnih materijala učenicima osnovnih škola, subvencija troškova pripreme za državnu maturu, sufinanciranje nabave udžbenika učenicima srednjih škola, stipendiranje i kreditiranje učenika i studenata te investiranje u objekte i opremu osnovnih škola.

 

Najvažnije kapitalno ulaganje u oblasti školstva u 2022. godini je adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića, a radovi napreduju prema utvrđenoj dinamici. Za potrebe razredne nastave (od 1. do 3. razreda) u novom objektu smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana organizira se šest učionica čime se osigurava smještaj do 105 učenika i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta previđena je i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata zgrade Centar kako bi se prostor prilagodio za učenike viših razreda. Ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung.

 

Za projekt dogradnje i nadogradnje Osnovne škole Mokošica u tijeku je postupak ishođenja građevinske dozvole, dok je izrađen i idejni projekt za nadogradnju Osnovnu škole Ivana Gundulića, čime će se dobiti šest novih učionica, od kojih jedna za djelomičnu integraciju učenika s poteškoćama u razvoju. Ishođena je i pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju Osnovne škole Antuna Masle s dogradnjom školske sportske dvorane.

 

U 2022. godini nastavit će se s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola – OŠ Mokošica i OŠ Marina Držića (škola s posebnim programom), dok je u okviru projekta DUSOLARI planirana ugradnja fotonaponskih elektrana na objekte osnovnih škola Montovjerna, Lapad, Antuna Masle i Ivana Gundulića te dječjih vrtića Palčica i Ciciban.

 

Programom javnih potreba u predškolskom odgoju planira se sufinanciranje dvaju javnih ustanova kojima je osnivač Grad Dubrovnik (Dječji vrtići Dubrovnik i Dječji vrtić Pčelica), triju privatnih dječjih vrtića te programa predškolskog odgoja za djecu s poteškoćama u razvoju pri OŠ Marina Držića.

 

U izradi je glavni projekt dječjeg vrtića u Komolcu. Ishođenje građevinske dozvole za gradnju vrtića očekuje se u prvom tromjesečju 2022. S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici ishođena je građevinska dozvola. Dogradnjom i nadogradnjom „Pčelice“ dobit će se 15 novih odgojnih skupina, 9 jasličkih i 6 vrtićkih. Gradnja dječjih vrtića u Komolcu i Mokošici kandidirat će se za financiranje iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

 

Kako bi pomirili povećane zahtjeve za upis sve prijavljene djece u trenutku kada se za to steknu uvjeti Grad Dubrovnik intenzivno radi na iznalaženju novih rješenja poput definiranja postojećih objekata s mogućnošću prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi.

 

Podsjetimo, u posljednjih pet godina u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uloženo više od 200 milijuna kuna. Vrtić ‘Palčica’ nadograđen je dodatnim objektom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu, sveukupno je u nešto više od godinu dana otvoreno 13 novih vrtićkih/jasličkih grupa.

 

Foto: Kolaž fotografija radova na novoj zgradi OŠ Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake