Usvojene Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2022.

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika usvojilo je na svojoj 9. sjednici, održanoj 8. ožujka, Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2022.

 

Mjere socijalnog programa za 2022. godinu  predstavljaju kontinuitet  socijalne politike Grada Dubrovnika u osiguravanju postojećeg i poboljšanju životnog standarda te socijalnom uključivanju građana u područjima  socijalne skrbi, obiteljske politike, zdravstvene zaštite, civilnog društva i skrbi o mladima.

 

Socijalna politika Grada Dubrovnika stalno se usklađuje s nacionalnim strateškim dokumentima te u tom smislu slijedi prioritete zadane „Nacionalnim planom borbe protiv siromaštava i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027.“. Ovim dokumentom identificirani su glavni izvori socijalne isključenosti najranjivijih skupina društva u pogledu siromaštva i socijalne isključenosti te najvažnije mjere koje mogu ubrzati socijalno uključivanje. 

 

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi predviđa se usklađivanje zajamčene minimalne naknade te definira naknada za troškove stanovanja koja je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.  

 

Ulaganje u zdravlje i zdravstvenu zaštitu, kvalitetu života starijih sugrađana, solidarnost s ranjivim društvenim skupinama ili osobama izloženim riziku od siromaštva, zaštitu dostojanstva hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te civilnih stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Grad Dubrovnik prepoznaje kao bitne sastavnice svog Socijalnog programa i mjera za njegovo ostvarenje.

 

Za vrijeme pandemije koronavirusa cjelokupno se društvo našlo pred posebnim izazovima, a posljedice krize će zasigurno dugoročno utjecati i na socijalnu sliku i na zdravlje stanovništva. Potrebe građana promijenile su se ili povećale u odnosu na razdoblje prije pandemije, što zahtijeva i prilagođavanje mjera socijalnog programa.