Usvojene mjere Grada Dubrovnika za pomoć ranjivim skupinama

Gradonačelnik
Kvaliteta života
koronavirus

Paket mjera za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, koji je krajem ožujka predstavio gradonačelnik Mato Franković, u srijedu, 8. travnja na prvoj on-line sjednici usvojilo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Kako bi se mjere pomoći ranjivim skupinama, gospodarstvenicima i svim građanima uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

 

Prvi paket mjera Grada Dubrovnika donosi se za tromjesečno razdoblje travanj-lipanj,  njegove mjere podijeljene su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema ranjivim skupinama, dok se druga kategorija mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

 

Jedna od mjera Grada Dubrovnika koje su osmišljene za skupine građana pogođene krizom uključuju oslobađanje plaćanja najamnina za sve najmoprimce koji imaju sklopljene Ugovore o najmu stana uz  zaštićenu, odnosno slobodno ugovorenu najamninu kao i bespravne korisnike stanova u vlasništvu Grada za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. 

 

Također, uz iznose od 1.500 kuna mjesečno za samca i 3.000 kuna za kućanstvo Grad će pomoći građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su uslijed epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta, a subvencionirat će i troškove najma stana korisnicima novčane pomoći u iznosu od 1.500 kuna.

 

Budući da su Dječji vrtići Dubrovnik privremeno prestali s radom, sve dok traju posebne okolnosti ugroze širenja korona virusa u Područnom odjelu Ciciban DV Dubrovnik osiguran je boravak isključivo za djecu roditelja/posvojitelja koji imaju radnu obvezu i nisu u mogućnosti primjereno ih zbrinuti, dok je određeno da svi roditelji/posvojitelji, korisnici usluga DV Dubrovnik neće plaćati vrtićke usluge u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

 

Prethodno je odlučeno i da se na javnim parkirališnim površinama na području Grada Dubrovnika sve do 1. svibnja neće provoditi naplata parkiranja, a korisnicima privremene novčane pomoći naknada se neće naplaćivati do 30. lipnja 2020. godine.

 

Uz navedene mjere Grad Dubrovnik je prethodno donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10%, ukidanje plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova, obustavljeno je programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca, a u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije. Gradonačelnik Mato Franković donio je i odluku o smanjenju komunalne naknade svim obveznicima – fizičkim i pravnim osobama za 15 posto te ukidanje plaćanja koncesijskih odobrenja za travanj, svibanj, lipanj 2020.

 

Nadalje, uvodi se i mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj 2020. te će se kućanstva osloboditi od plaćanja komunalne naknade za razdoblje travanj – lipanj u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva/građani sukladno Odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda.

 

Također, s ciljem umanjenja posljedica i osiguranja neophodnih financijskih sredstava u svrhu sprječavanja ugroze od korona virusa donesene su odluke o ukidanju isplate sredstava namijenjenih financiranju naknada predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, a u istom periodu obustavlja se i isplata sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Na on-line sjednici Gradskog vijeća donesene su i odluke o smanjenju plaće  gradonačelniku i zamjenicima gradonačelnika.

 

Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnja, ukoliko se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine. Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

 

Podsjećamo, odlukom Vlade Republike Hrvatske o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Grad Dubrovnik već sudjeluje i daje značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona virusa.

 

Na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera. Navedeno je dostupno na poveznici: Mjere Grada Dubrovnika za pomoć pri prevladavanju krize