Usvojen Proračun Grada Dubrovnika vrijedan 769,8 milijuna kuna

Gradonačelnik
Sjednica Gradskog vijeća

Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu usvojen je u utorak na 26. sjednici Gradskog vijeća. Najveći proračun Grada u povijesti iznosi ukupno 769.8 milijuna kuna, odnosno 685.5 milijuna kuna bez proračunskih korisnika.


Stabilan i razvojan, Proračun za iduću godinu čak je 44 posto veći nego onaj iz 2017. godine te jamči nastavak započetih kapitalnih investicija i realizaciju brojnih novih projekata, svih podređenih podizanju kvalitete svakodnevnog života građana kroz ulaganja u obrazovanje, stanovanje, u komunalnu i prometnu infrastrukturu. 

 

Ukupno ulaganje u novu cestovnu infrastrukturu u 2020. godini tako iznosi 74,4 milijuna kuna, a između ostalog uključuje sredstva potrebna za izvođenje nedavno započetih radova na izgradnji ceste Most-Pobrežje u iznosu 33,2 milijuna kuna, kao i 40 milijuna kuna potrebnih za prvi dio radova na Lapadskoj obali te za cestu Tamarić u Mokošici (1,1 milijun kuna).

 

Od ostalih ulaganja u komunalnu infrastrukturu izdvajaju se radovi uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića (6 milijuna kuna), izvođenje oborinske odvodnje Ulice kardinala Stepinca (4,5 milijuna kuna)  te sredstva potrebna za projektiranje oborinske odvodnje Ulice Andrije Hebranga i sustava  Montovjerna – Batala. Proračun nosi sredstava za projektiranje garaže u Mokošici, za izgradnju ceste za zgrade HRVI, nastavak radova na groblju Dubac i sanaciji odlagališta Grabovica, ali i za izgradnju Azila za životinje (3 milijuna kuna). Projektirat će se ceste Osojnik-Ljubač, Gornja sela i cesta Nuncijata, a Proračunom su predviđena sredstva i za sanaciju obale Rijeke dubrovačke te za izvođenje serpentina Srđ (2,5 milijuna kuna ) i parkinga u Mokošici (2,4 milijuna kuna).

 

Proračun za 2020. godinu uključuje i sredstva za investicije u okviru Dubrovačke stanogradnje, a uz sredstva za izgradnju stanova za mlade i branitelje u Mokošici te projektiranje zgrada u Solitudu, nosi i 2 milijuna kuna namijenjena za program sufinanciranja stambenih kredita za mlade.

 

Od novoplaniranih ulaganja u sportsku infrastrukturu ističe se početak radova na rekonstrukciji Sportske dvorane u Gospinom polju u iznosu od 3,9 milijuna kuna s dodatnih 19.5 milijuna u projekcijama za 2021. godinu. Proračun između ostalog nosi i sredstva za započetu rekonstrukciju ex-hotela Stadion, dvorane „Gladijatori“ te sportskih dvorana u Mokošici i Orašcu.

 

Planirana su i sredstva za završetak izgradnje i opremanje Osnovne škole Montovjerna i projektiranje Doma umirovljenika ispod Bolnice. Ukupno ulaganje u osnovne škole u 2020. iznosi 38 milijuna kuna, a uključuje i rekonstrukciju OŠ Marina Getaldića (8 milijuna kuna), odnosno projektiranje proširenja i nadogradnje OŠ Mokošica te energetsku obnovu ove škole.

 

Za izgradnju novih i održavanje postojećih dječjih i sportskih igrališta osigurano je približno 5 milijuna kuna, a među novogradnjama ističe se sportsko-rekreacijski park na Babinom kuku.

 

Za redovno i investicijsko održavanje prometnih površina predviđeno je ukupno 20.8 milijuna kuna.

 

Osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti na rekonstrukciji javne rasvjete kao i za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri, sredstva za aktivnosti Zavoda za obnovu, za programe poticanja gospodarstva, za zdravstvenu skrb, skrb o životinjama, projekte u segmentu kulture i društvenih djelatnosti te brojne druge projekte i mjere koje razvijaju i provode Grad Dubrovnik i njegovi upravni odjeli.