Usvojen Program javnih potreba u športu

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 8. sjednici, održanoj 26. siječnja 2022. godine, donijelo je Program javnih potreba u športu Grada Dubrovnika za 2022. godinu. Ovogodišnjim Programom iz gradskog proračuna osigurano je 13.306.400,00 kuna, dva milijuna kuna više nego 2021. godine. 

 

Sredstvima se osigurava sufinanciranje redovne djelatnosti dubrovačkih sportskih klubova, a primarno su usmjerena za plaće trenera mlađih uzrasta, stipendiranje mladih talentiranih sportaša i školovanje trenera. Osnova za razvoj sporta, posebno mlađih uzrasnih kategorija, je kvalitetan trenerski kadar, navodi se, a to podrazumijeva podupiranje mladih, perspektivnih i motiviranih trenera u školovanju i daljnjem stručnom usavršavanju. Uz stručni radi, osnovni programski ciljevi dubrovačkog sporta u 2022. jesu ulaganje u razvoj mladih sportaša i poticanje uključivanja u sport što većeg broja djece, mladih, ali i građana.

 

Pored sredstava iz Program javnih potreba, iz gradskog proračuna izdvajaju i znatna dodatna sredstva za razvoj dubrovačkog sporta. Kroz program Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik osiguravaju se dostatna sredstva kako bi svi korisnici sportskih objekata imali besplatne termine za treninge i natjecanja.

 

Po prvi put se i kao zasebna proračunska stavka izdvajaju sredstva za javne potrebe sportaša s invaliditetom.  

 

Dubrovačka specifičnost je i sufinanciranje sportskih priredbi od značaja za Grad Dubrovnik kroz posebnu proračunsku stavku koja se alimentira iz prihoda od boravišne pristojbe. Pravilna orijentacija Grada Dubrovnika na organiziranje sportskih manifestacija srednje razine potvrdila se i kroz provedbu projekta Brand EU, kojom se Grad Dubrovnik dodatno brendirao kao sportska destinacija.