Uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta

EU fondovi

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je članovima Uprave Hrvatskog Telekoma 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“ ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega je 323,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

Jedan od ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava odnosi se i na Dubrovačko-neretvansku županiju odnosno na Grad Dubrovnik, koji je nositelj projekta uz partnerstvo s Općinama Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje.

 

Nakon prethodno poduzetih radnji, koje uključuju iskaz interesa, dvije javne rasprave te izradu nacrta Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI), Grad Dubrovnik je u postupku pred-odabira izabran među 16 gradova/općina od 71 prijavljenih za dostavu prijave za dodjelu bespovratnih sredstava.

 

Nakon postupka pred-odabira HT Telekom d.d. izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te je 3. veljače 2020. godine potpisan Sporazum o partnerstvu. Kao prihvatljivi prijavitelj u okviru Ograničenog poziva, HT Telekom d.d.  je 21. veljače prijavio projekt“ infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika“, te su potpisom ovog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između HT Telekoma d.d. i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU osigurana sredstva za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom na području Dubrovnika.

 

Slika: potpisivanje Sporazuma o partnerstvu, veljača 2020. 

 

Ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom d.d. financira prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Realizacijom ovog projekata koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA optičke mreže te brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s za 12.196 kućanstava na području Grada Dubrovnika i Općina Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje i to najkasnije do kraja 2023. godine.