Udruge članice Centra za mlade Dubrovnik u godinu dana donijele lokalnoj zajednici 6,5 milijuna kuna iz europskih fondova

Okrugli stol "Civilno društvo i Grad: jučer, danas, sutra", koji se u prostoru Art radionice Lazareti održao 14. svibnja, bio je završno lokalno događanje projekta "Active NGOs". Projekt se financirao iz Europskog razvojnog fonda u okviru europskog opreativnog programa URBACT III. Projekt se provodi od 2019. godine kroz međunarodne razmjene, seminare, radionice i sastanke, u kojima je sudjelovala dubrovačka lokalna grupa, razmjenjujući iskustva i primjere dobre prakse s predstavnicima šest europskih gradova: Riga (Latvija), Espoo (Finska), Brighton (Velika Britanija), Siracusa (Italija) i Santa Pola (Španjolska). Dubrovački se grupa sastojala od predstavnika Grada Dubrovnika te dva klastera organizacija okupljenih u Centar za mlade Dubrovnik i Platformu za Lazarete. Cilj projekta bio je osnaživanje civilnog društva te komunikacije i suradnje s gradskom administracijom, osobito u području razvoja javno-civilnog partnerstva i sudioničkog upravljanja.

 

Sudionici okruglog stola raspravljali su o iskustvima suradnje gradske administracije s civilnim društvom, agilnosti i otpornosti koje su udruge pokazala u svom radu za vrijeme pandemije te o nužnosti omogućavanja uvjeta za daljnju profesionalizaciju rada udruga. Potvrđen je potencijal društvene vrijednosti i doprinosa lokalne civilne zajednice, produktivnom civilno-javnom suradnjom, putem koje udruge civilnog društva i javna uprava kao istinski partneri doprinose razvoju društva i jednakih prilika za sve građane. Jednodušni je zaključak da oba dubrovačka centra predstavljaju dobar temelj i veliki potencijal za razvoj Dubrovnika te da ih je potrebno i dalje razvijati, pridržavajući se koncepta ravnopravnog partnerstva udruga i javne uprave te otvorenosti i inkluzije građana.

 

Mreža međunarodnih partnera URBACT pri projektu "Active NGOs" prepoznala je Centar za mlade Dubrovnik kao ogledni primjer dobre prakse civilno-javnog partnerstva. Istaknuto je da je temelj uspješnog partnerstva i suradničkog odnosa Centra za mlade Dubrovnik i gradskih upravnih odjela, poglavito Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, izvrsna međusobna komunikacija i simbiotički odnos, koji se razvija u svim smjerovima, ponajprije u planiranju i realizaciji strateških dokumenata i politika za mlade.

 

Centar za mlade uspostavljen je usprkos teškim posljedicama pandemije, uz veliku financijsku i logističku potporu Grada Dubrovnika, partnera i donatora. Grad Dubrovnik je uložio oko 1,5 miljuna kuna za uređenje i opremanje Centra za mlade, ali je osigurao i 500.000 kuna za djelatnike Centra za mlade kroz takozvano izravno financiranje za vrijeme pandemije. No, svoj puni smisao Centar za mlade pokazao je kroz činjenicu da su udruge članice Centra za mlade za manje od godinu dana donijele lokalnoj zajednici višestruko veći iznos iz europskih fondova. Naime, za četiri kandidirana projekta osigurano je oko 6,5 milijuna kuna. Radi se pretežito o lokalnim programima za mlade, koji su potpuno besplatni, raznoliki, edukativni i zabavni. U krizi izazvanoj pandemijom, koja je snažno pogodila dubrovačko gospodarstvo, ovo iznimno postignuće Centra za mlade pokazuje i dokazuje izniman potencijal ulaganja u kulturu, znanost i tehnologiju te vezane nove industrije koje proizlaze upravo iz civilnog sektora.

  

lijevo
desno