U Milanu otvorena izložba "Naturales Quaestiones“ umjetnice Katarine Ivanišin Kardum

Izložba dubrovačke umjetnice Katarine Ivanišin Kardum: Naturales Quaestiones“  otvorena je u ponedjeljak u dva istaknuta izložbena prostora u centru Milana. U Zakladi Stelline je izložen njezin ciklus slika „Isto nebo“, prezentiran po prvi puta u Muzeju suvremene umjetnosti prošle godine, dok su u Prirodoslovnom muzeju izloženi radovi iz serije „Ptice“, inspirirani dioramama iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku.

 

U ciklusima „Isto nebo“ i „Ptice“ Katarina Ivanišin Kardum na umjetnički vrlo uvjerljiv i vizualno upečatljiv način tematizira pejzaž i mrtvu prirodu, žanrove koje je postmoderno doba dekonstruiralo, a kojima se suvremeni umjetnici vraćaju danas s posve drugačijih pozicija – s pozicija zaštite okoliša, društvenih i kulturoloških istraživanja, osobnih ili kolektivnih priča i trauma.

 

Izložba je organizirana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti s Fondacijom Stelline i Prirodoslovnim muzejom u Milanu i uz veliku pomoć i podršku Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu. Grad Dubrovnik je izložbu financijski podržao kroz Program javnih potreba u kulturi, a podršku su pružili i Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Zaklada Cariplo.

 

Izložba će biti otvorena do 23. srpnja 2023. godine.