U Lazaretima otvorena konferencija "Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

„Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, naziv je konferencije koja se u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. veljače, a otvorena je danas u Lazaretima.

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković se u uvodnom izlaganju osvrnuo na osnovne rizike za gradove s kulturnom baštinom – prekomjerni turizam i urbanizaciju. Izložio je osnovne smjernice strateškog projekta upravljanja destinacijom „Poštujmo Grad“.

 

„Postizanje održivosti u upravljanju destinacijom nije lak zadatak, a mi smo prema tom cilju odlučno zakoračili prije tri godine“ kazao je te dodao kako je cilj ovakvog pristupa zadržati turizam kao glavni generator gospodarstva, ali istovremeno postići održivost i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva. „Kvalitetan život lokalnog stanovništva je prioritet, a prihod mora biti podređen tom cilju. Prihod moramo staviti na zadnje mjesto“, poručio je gradonačelnik.

 

Uz gradonačelnika Frankovića sudionike konferencije ovom prigodom pozdravili su zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila konferenciju. 

 

Konferencija je započela panelom „Jesmo li spremni? Napredak u politikama i nove perspektive u spremnosti na djelovanje i prevenciji rizika“ koji je moderirao nezavisni stručni konzultant u kulturi Robert Palmer, a na kojemu su izlagala renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine.

 

Razgovaralo se o stanju pripremnih strategija na nacionalnoj, međunarodnoj i europskoj razini, posebice vezano uz uključivanje zaštite kulturne baštine u upravljanje rizicima, planovima prilagodbe te mjerama smanjenja i otklanjanja rizika, predstavljene su i primjeri učinkovite suradnje s ciljem prevencije i smanjenja štete.


Uz direktora za kulturu i hitne situacije UNESCO-a Lazarea Eloundoua Assomoa izlagala je i posebna savjetnica ministrice kulture Helenske Republike Maria-Xeni Garezou, zatim iz radne skupine za klimatske promjene i baštinu, ICOMOS Andrew Potts, voditeljica projekata na programu Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u krizno doba ICCROM Aparna Tandon, predsjedateljica INTERCOM-a Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima, ICOM Goranka Horjan i ravnatelj „Raymond Lemaire“ međunarodnog centra za konzerviranje i predsjedatelj UNESCO-ovog Odbora za preventivno konzerviranje, nadzor i održavanje spomenika i mjesta Koenraad Van Balen.

 

Nakon panela uslijedilo je izlaganje arhitekta-konzervatora i voditelja projekata kulturne baštine „Reconstruction of cultural heritage - Dubrovnik issues“ Matka Vetme i obilazak izložbe „Dubrovnik - A Scarred City u Lazaretima“.

 

 

lijevo
desno