U Lazaretima održano predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena”

Na prvoj u nizu konferenciji predstavljanja projekta “Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ održanoj u Lazaretima sudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

 

Ukupna vrijednost projekta financiranog u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. iznosi 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura. Ovom investicijom predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora.

 

U svom obraćanju gradonačelnik Franković zahvalio je resornom ministarstvu na potpori i praćenju čija je uloga kako je istaknuo od iznimne važnosti kako bi se ovaj projekt uspješno realizirao na zadovoljstvo dubrovačkih sportaša.

 

“Mi u Gradu Dubrovniku svjesni smo brojnih izazova, vremena u kojem živimo ali i snažnog rasta cijena energenata. Zahvalu u ovoj prilici želim uputiti Vladi Republike Hrvatske na činjenici da je posebno za potrebe javnih ustanova ograničila cijene energenata. Unatoč tome i dalje je sveprisutan utjecaj troškova energenata na sve javne zgrade, a ovdje danas konkretno govorimo o jednom sportskom objektu, bazenu gdje godišnje otprilike trošimo milijun kuna sredstava koje ćemo implementacijom ovog sustava zapravo uštedjeti. Tako će preraspodjelom sredstava dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Ovaj će se iznos preusmjeriti na jednu drugu stavku korisnu i potrebne za daljni razvoj sporta u gradu. Usto, postići ćemo značajne uštede i unaprijediti sportsku infrastrukturu” naglasio je gradonačelnik u svom govoru.

 

Zaključno je rekao kako je posvećenost i fokus ove gradske upravo usmjerena u daljnja ulaganja u poboljšanje uvjeta brojne sportske infrastrukture kako bi najmlađi sugrađani imali najbolje standarde za treniranje i napredovanje.

 

Današnjoj konferenciji prisustvovali su ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ines Plašć, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif, glavni projektant iz tvrtke Abitus d.o.o. Filip Zorčić, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koji je na ovom projektu u svojstvu upravitelja programa, Ines Plašć zaželjela je Gradu Dubrovniku i partnerima uspješnu implementaciju ugradnje sustava dizalice topline dodavši kako ministarstvo stoji na raspolaganju kako bi cijeli proces bio okončan shodno očekivanjima.

 

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. 

 

 

 

lijevo
desno