U Kazalištu Marina Držića održan koncert kajkavskih popevki „U ozračju KAJ-a“

U sklopu hrvatskog tradicijskog glazbenog projekta na njegovanju govorene i pjevane riječi, svečani koncert pod nazivom „U ozračju KAJ-a“ održan je večeras u Kazalištu Marina Držića pred mnogobrojnom publikom. Koncertu su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

 

U svom pozdravnom govoru, gradonačelnik Franković istaknuo je snažnu povezanost kajkavske popevke s Gradom Dubrovnikom, zahvaljujući, među ostalima, Dubrovčanima Vlahu Paljetku, Terezi Kesoviji i Đelu Jusiću.

 

-        Čast mi je što sam imao priliku sudjelovati u ovom, vjerujem, večerašnjem velikom glazbenom spektaklu. Zahvalio bih se mom prijatelju i kolegi saborskom zastupniku Žarku Tušeku koji je potaknuo cijelu ovu priču i ispričao mi kratku povijest kako je 2007. u Revelinu održan prvi koncert. U suradnji s ekipom iz Radija Kaj, koja je bila produktivna i puna ideja, došli smo do ove realizacije. Od Đela Jusića, Tereze Kesovije do uvaženog gospara Paljetka, Dubrovnik je dao jedan snažan pečat kajkavskoj popevki i ta ljubav postoji, a vjerujem da će postojati i dalje. Ono što nas također veže je i da je na visoko odgovornoj funkciji Krapinskog festivala sudjelovao i gospar Drago Britvić koji je u trenucima kada je Dubrovniku bilo teško napisao sjajnu pjesmu “Kad zazvone dubrovačka zvona“.

 

Najljepše kajkavske popevke na koncertu su izveli Tereza Kesovija, Mia Dimšić, Matija Cvek, Marko Škugor, Klapa Kaše, Branko Greblički Ventek, Rajko Suhodolčan, Roko Vušković, Klapa Brv, Kirjales, Ella i Iva Ranogajec Inkret, Ivan Benc, Mirko Švenda Žiga i Gordana Ivanjek Tušek. Izvođači su nastupili uz pratnju orkestra Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca i uz izravni prijenos na Radiju Kaj.

 

Koncertu su nazočili i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i ujedno skladatelj kajkavskih popevki Žarko Tušek, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak i brojni drugi gosti iz Dubrovnika i Hrvatske.

 

Organizatori koncerta su Radio Kaj i Grad Dubrovnik, a održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića.

lijevo
desno