U Firenci predstavljeni rezultati projekta Poštujmo Grad, prepoznate inicijative šampiona hrvatskog turizma

U talijanskom gradu Firenci, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas na panel raspravi održanom pod krilaticom “Od prekomjernog turizma do destinacijskog menadžmenta”.

 

Zamjenica Tepšić kroz panel raspravu predstavila je krovnu gradsku inicijativu „Respect the City“, koja je zahvaljujući brojnim aktivnostima i suradnji s međunarodnim dionicima dovela do pozicioniranja Dubrovnika kao lidera održivog i odgovornog upravljanja na Mediteranu. 

 

Spomenula je i glavno ovogodišnje nacionalno priznanje Dubrovnika, šampiona hrvatskog turizma, koji se istaknuo u svojoj izvrsnosti, atraktivnosti, održivosti, zelenoj revitalizaciji te korištenju digitalnih alata, prometno-tehnoloških rješenja što je utjecalo na kvalitetu života građana i doživljaj posjetitelja.

 

U okviru prepoznatog sveobuhvatnog projekta „Poštujemo Grad“ i integriranog upravljanja tokovima kretanja brodova te smanjenja gužvi dotaknula se izvrsne suradnje s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC) i CLIA-om (Cruise Lines International Association), krovnim međunarodnim udruženjem cruise industrije  dugogodišnjem aktivnom partneru. Posebnu je pozornost zamjenica gradonačelnika posvetila primjeni promišljene lokalne politike oslonjene na suvremene alate, u cilju stvaranja novih prilika u dubrovačkom turizmu, ali ponajprije kako bi se zaštitilo i očuvalo odredište, kulturne i spomeničke atrakcije, prirodne ljepote i baština najjužnijeg kraja.

 

Uz zamjenicu na panel raspravi sudjelovao je osnivač Centra za odgovorni turizam i internetskog portala posvećenog u prvom redu održivom turizmu, Harold Goodwin. Stručnjak je to čija su istraživanja doprinijela definiranju i razumijevanju odgovornog upravljanja turizmom. Kao ugledni savjetnik, lokalnim zajednicama, nevladinim i vladinim te međunarodnim organizacijama svojim je znanjem, pristupom i djelovanjem pridonio gospodarskom razvoju brojnih gradova. 

 

Referentni dvodnevni događaj Be Travel Onlife bilježi izuzetan međunarodni značaj u pogledu umrežavanja operatera i tvrtki u digitalnom turizmu, implementaciji inovacija u destinacijama, pametnom upravljanju, poboljšanju uslužnih djelatnosti te promicanja gastronomije kao važnog dijela turističke ponude i sadržaja.

 

Ujedno, ovom su se prilikom okupili renomirani eksperti, predstavnici država i gradova, dionici iz Europe i svijeta, koji su potaknuli široku raspravu o izazovima rastućeg broja turista u gradovima, istraživanju perspektiva održivog upravljanja destinacijama, očuvanju društvenog integriteta, kao i onog kulturnog i okolišnog kroz potrebu kontinuirane revitalizacije. Brojni paneli i dijalozi donijeli su pronicljive studije slučaja i inovativne strategije u osmišljavanju urbanog turizma, poticanja suradnji dionika ali poglavito njegovanja skladnog odnosa između stanovnika, posjetitelja i urbanog okruženja. 

lijevo
desno