U Dubrovniku održana sjednica Vlade Republike Hrvatske

141. sjednica Vlade Republike Hrvatske održana je u petak, 1. veljače u Kneževu dvoru u Dubrovniku. Tom prilikom Vlada je donijela niz točaka važnih za područje čitave Dubrovačko-neretvanske županije, a koje se ponajprije tiču vodno-komunalne i cestovne infrastrukture ukupne procijenjene vrijednosti 4,5 milijardi kuna. Vrijednost projekata koji se odnose za područje Dubrovnika prelazi milijardu kuna. 

 

Od vodnogospodarskih projekata na području Grada Dubrovnika sufinanciranim EU sredstvima ističe se projekt „Razvoj vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Dubrovnik“, koji će se realizirati u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.

 

Investicije izgradnje vodoopskrbnog cjevovoda od vodospreme Orašac do vodospreme Zaton, sustava odvodnje otpadnih voda Orašca (istok i zapad) te vodoopskrbna i kanalizacijska mreža naselja Trsteno uvrštene su među projekte koji će se sufinancirati nacionalnim sredstvima. Sredstva za njihovu provedbu osigurana su u Planu upravljanja vodama Hrvatskih voda za 2019. godinu i planovima upravljanja za naredna razdoblja, a projekti će se sufinancirati sredstvima Hrvatskih voda i investitora u omjeru 80%:20%.

 

Projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ investitora Vodovoda Dubrovnik d.o.o., proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Cilj ovog Projekta jest omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga na području aglomeracije Dubrovnik, a njegovom realizacijom dodatnih 1156 stanovnika imat će omogućen pristup javnom sustavu vodoopskrbe, dok će se priključenost na javni sustav odvodnje i pročišćavanja povećati za 4.510 ES (ekvivalent stanovnika) čime će se priključenost na javni sustav odvodnje povećati sa 87 na 92 posto.

 

Obraćanje gradonačelnika Frankovića na sjednici Vlade Republike Hrvatske

 

Ukupna procijenjena vrijednost investicije (s PDV-om) iznosi 822.637.283,00 kuna, odnosno 658.109.826,00 kuna bez PDV-a. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 658.109.826,00 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 461.532.420,97 kuna (70,13%), dok je udio nacionalnih sredstava 196.577.405,03 kuna. S obzirom da troškovi PDV-a nisu prihvatljivi troškovi za financiranje putem navedenog programa, isti su trošak investitora.

 

Na listu starteških investicijskih projekata uvršten je projekt izgradnje nove ceste Grad Dubrovnik (Osojnik) - Zračna luka Dubrovnik - granica s Crnom Gorom te je donesen i Zaključak o izradi studijske i projektne dokumentacije.

 

Vlada Republike Hrvatske u Kneževom dvoru dala je i potporu realizaciji Projekta obnove i rekonstrukcije državne ceste DC8 na području Dubrovačko-neretvanske županije nositelja Hrvatskih cesta, na pojedinim dionicama, u ukupnoj duljini od 31,5 km. Predviđena je obnova dionice Zaton Veliki – Štikovica, u duljini od 3,05 km, te rekonstrukcija na tri dionice i to: dionica od mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice duljine 2,15 km, dionica Slano - Trsteno duljine 16,3 km i dionica prolaz kroz Župu Dubrovačku duljine 10,0 km. Također se, u sklopu ovoga projekta, planira rekonstrukcija i tri križanja (Bosanka, Lozica i Orašac).

 

Projektom obnove državne ceste DC8 na dionici Zaton Veliki - Štikovica predviđeno je uređenje kolnika, oborinske odvodnje te proširenje nogostupa i javne rasvjete čime će se uvelike poboljšati sigurnost pješaka na predmetnoj dionici. Procijenjena vrijednost radova obnove iznosi 19.000.000,00 kuna (bez PDV-a). U 2019. godini planirano je izvesti radove u vrijednosti od 6.000.000,00 kuna, dok su preostali radovi, u vrijednosti od 13.000.000,00 kuna, planirani za izvedbu u 2020. godini.

 

Rekonstrukcija državne ceste D8 na dionici od mosta dr. Franje Tuđmana do Ilijine glavice trenutno je u fazi projektiranja, a istovremeno se radi i studija optimalizacije odvodnje. Ugovorena vrijednost usluge projektiranje obnove kolnika je 547.000,00 kuna (bez PDV-a), dok je predviđena vrijednost usluge projektiranja odvodnje 367.420,00 kuna (bez PDV-a). Predviđene usluge projektiranja planiraju se realizirati tijekom 2019. godine.

 

Projektom rekonstrukcije križanja Bosanka predviđa se izgradnja lijevog skretača iz razloga povećanja sigurnosti odvijanja prometa u samom raskrižju. Projekt je trenutno u fazi projektiranja, a ugovorena vrijednost usluge projektiranje je 184.000,00 kuna (bez PDV-a). Predviđena usluga projektiranja planira se također realizirati tijekom 2019. godine, jednako kao i projektiranje križanja Lozica i križanja Orašac s trakama za lijeve skretače. 

 

Vlada Republike Hrvatske danas je u Kneževu dvoru donijela i Odluku o darovanju nekretnina u k.o. Komolac Gradu Dubrovniku, površine 2576 m², u svrhu izgradnje dječjeg vrtića, a Ugovor o darovanju potpisan je nakon sjednice.

 

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu hrvatskih branitelja za sklapanje ugovora o kupoprodaji i ugovora o kapitalnoj pomoći s Gradom Dubrovnikom. Riječ je o dvije zgrade sa 108 stanova u Mokošici, kojima će se riješiti stambeno zbrinjavanje 65 stradalnika Domovinskog rata. Vrijednost investicije je 93 milijuna kuna, a od 108 stanova, 65 ih je namijenjeno za stradalnike Domovinskog rata, a 43 stana pripast će Gradu te je stoga nužno potpisati ugovor o kupoprodaji.

 

 

Vlada je danas donijela i Zaključak kojim podržava realizaciju projekta Grada Dubrovnika „Križni put Serpentine Srđa i Dubrovnik u Domovinskom ratu“, a za realizaciju ovog projekta kojim će se formirati memorijalna šetnica u spomen na 6. prosinca 1991. godine, iz državnog proračuna Republike Hrvatske, odnosno iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja izdvojit će se 2 milijuna kuna, što čini gotovo polovicu investicije vrijedne 4,3 milijuna kuna.

 

Za projekt izgradnje višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik Vlada je danas zadužila Ministarstvo turizma da u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom poduzme sve potrebne aktivnosti za utvrđivanje preduvjeta potrebnih za njegovu realizaciju.

 

Na sjednici je donesen i Zaključak o podupiranju projekta Društveno-kulturni, istraživačko-razvojno-inovacijski i memorijalni centar Ruđer Bošković.

 

U svrhu poboljšanja javnog gradskog i prigradskog prijevoza pripremljen je Projekt uspostave javnog električnog brodskog prometnog prijevoza na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Vlada je u Dubrovniku zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da tijekom 2019. i 2020. godine pokrene aktivnosti u vezi s izradom studije izvodljivosti, a nastavno na rezultate studije izvodivosti krenut će se u nabavku brodova. 

 

141. sjednica Vlade Republike Hrvatske - DNEVNI RED I MATERIJALI