U Dubrovniku održana prva radionica u Hrvatskoj o inovativnim plastičnim proizvodima na biološkoj osnovi

U Dubrovniku se 26. rujna održala radionica o inovativnim plastičnim proizvodima na biološkoj osnovi (tzv. bioplastika) za upotrebu u moru i na kopnu. Radionica i popratna izložba sastavni su dio projekta SEALIVE, kojeg financira Europska unija kroz platformu Horizon 2020. Ovo je prvo događanje na temu korištenja bioplastike u Hrvatskoj, nakon koje će se prezentacija projekta održati i u Grčkoj, Malti, Bugarskoj i Gruziji. 

 

Voditelji projekta su AKTI Project and Research Centre s Cipra i Isotech Ltd s Cipra, a domaćin događanja bila je dubrovačka udruga Maritimo Recycling.

 

Nakon inspirativnog predavanja o plastici i kružnom gospodarstvu, opasnostima od zagađanja okoliša nekontroliranim gomilanjem plastičnog otpada, recikliranju plastike te proizvodnji i upotrebi bioplastike, sudionici su mogli razgledati izložbu proizvoda od bioplastike: ribarskih mreža, ribarskih košara, vreća od oštrog mrežastog materijala za uzgoj kamenica, folija za malčiranje (zaštitu tla), čvrste ambalaže za hranu, fleksibilne ambalaže za hranu, folija za smrznutu hranu i pribora za jelo.

 

Na radionici su aktivno sudjelovala 62 dionika s dubrovačkog područja, koji su davali svoja mišljenja i prijedloge rješenja. Predstavnici Grada Dubrovnika na ovom događanju bili su Miho Katičić i Marko Grgurević iz Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrbi i civilno društvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

lijevo
desno