U Dubrovniku održana edukacijska radionica o transformaciji sustava zaštite mentalnog zdravlja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Klinikom za psihijatriju Vrapče te uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije - Ureda u Republici Hrvatskoj organizirao je 3. studenog u Dubrovniku edukacijsku radionicu o promicanju prava osoba sa mentalnim poremećajima i preporukama za reorijentaciju i transformaciju sustava zaštite mentalnog zdravlja, u cilju učinkovitijeg zadovoljavanja zdravstvenih potreba osoba s problemima mentalnog zdravlja.

 

U uvodnom dijelu seminara prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavila je Strateški okvir zaštite mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, dok je prof. dr. sc. Slađana Štrkalj Ivezić iz Klinike za psihijatriju Vrapče održala predavanje o transformaciji sustava zaštite mentalnog zdravlja i promicanje ljudskih prava. U raspravi koja je potom uslijedila sudjelovao je zamjenik pročelnika  Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, istaknuvši dubrovačke primjere dobre prakse i pripravnost Grada Dubrovnika za potporu projektima usmjerenim na unaprjeđenje mentalnog zdravlja naših sugrađana, sukladno nadležnostima i proračunskim mogućnostima.

 

Ovaj seminar prirodan je nastavak Poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova, također održanog  u Dubrovniku u rujnu, s temom "Resursi za duševno zdravlje u zajednici". Tada predstavljeni dubrovački primjeri dobre prakse bili su temelj za pozicioniranje Dubrovnika kao modela skrbi za  zdravstvene potrebe osoba s problemima mentalnog zdravlja za cijelu Hrvatsku.

 

Logističku i organizacijsku potporu održavanju seminara dali su Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika, Dubrovačka baština i Odjel psihijatrije Opće bolnice Dubrovnik.

lijevo
desno