U Dubrovniku održan trodnevni međunarodni partnerski sastanak posvećen održivom volontiranju

U Dubrovniku se od 1. do 3. lipnja održao međunarodni susret partnera u projektu ERAS (European Alliance For Volunteer Support) iz trinaest organizacija civilnog društva iz različitih europskih zemalja. Projekt se financira kroz program Europa za građane. Vodeći partner u projektu je Udruga za razvoj civilnog društva iz Ljubljane, a jedan od partnera je i dubrovačka udruga Bonsai, koja je uz potporu Grada Dubrovnika i dubrovačkih ustanova i društava i organizator dubrovačkog skupa.

 

Glavni je cilj projekta ERAS dugoročno partnerstvo trinaest gradova iz trinaest različitih zemalja, u cilju poboljšanja uvjeta za razvoj volonterstva u partnerskim zemljama, kao i širom Europe. U tu svrhu partnerske  organizacije razmjenjuju ​​informacije, dobre prakse, znanja te  promoviraju volonterstvo kao fenomen. 

 

Prvoga dana događanja uz podršku Poslijediplomskog središta Dubrovnik održao se sastanak sa predstavnicima akademske zajednice, institucija za zaštitu prirode, donositelja odluka i civilnog sektora na kojem se prikazao primjer dobre prakse iz Lousade u Portugalu. Oslonjen na znanstvene preporuke, istraživanja i prediktivne modele,  kao i paticipativan proces kreiranja aktivnosti zajedno sa građanima, grad Lousada je sa svojih sedam tisuća volontera, programima i projektima koji educiraju građane, povezuju zajednicu, čuvaju baštinu i prije svega okoliš, osvojio i Transformative Action Award 2019.

  

Drugog je dana u Centru za mlade Dubrovnik održano predstavljanje prostornog, organizacijskog i financijskog modela razvoja dubrovačkog Centra za mlade, s naglaskom na razvoj upravljačke platforme i uspješne suradnje Grada Dubrovnika i udruga civilnog društva okupljenih oko platforme Centra za mlade. O uspješnom dubrovačkom modelu i primjeru dobre prakse govorili su pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i njegov zamjenik Miho Katičić te direktor UR Instituta Đino Šutić. 

 

Treći su se dan u kompleksu Lazareti predstavnici udruga, razvojnih agencija i gradova iz šest zemalja upoznali s razvojem civilno-javnog partnerstva, kao i s trenutnim projektima  i budućim planovima, uz poseban osvrt na ekologiju, inoviranje i volonterstvo. U zanimljivoj i korisnoj panel diskusiji o motiviranosti i strasti za kreiranje promjena sudjelovali su Michael Freer, stručnjak iz Impact House Consultinga, Manuel Nunes, dogradonačelnik grada Lousade, te Kim Lucia Butigan iz udruge Kurenat iz Župe dubrovačke, koja još od 1995. organizira iznimni glazbeni događaj Puntižela. 

 

Glavni je zaključak dubrovačkog skupa projekta ERAS je da dobro planirano i kvalitetno provedeno volontiranje predstavlja sociološki fenomen u kojem sve uključene strane dobivaju.

 

lijevo
desno