U Dubrovniku održan poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova na temu "Resursi za duševno zdravlje u zajednici"

26. poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova na temu "Resursi za duševno zdravlje u zajednici" održao se u Dubrovniku 16. i 17. rujna. 

 

Poslovni sastanak otvorila je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, istaknuvši primjere dobre prakse u skrbi za mentalno zdravlje koje provodi Grad Dubrovnik, prvenstveno programe i aktivnosti koje se temelje na strateškim dokumentima, kao što su Strategija za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika i Lokalni program za mlade "Mladi i Grad skupa", te skrb Grada Dubrovnika za sve ranjive skupine stanovništva za vrijeme pandemije.

 

Uvodna izlaganja na temu poslovnog sastanka održali su predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon čega su svoje primjere iznijeli predstavnici hrvatskih zdravih gradova. 

 

Poseban dio sastanka bio je posvećen dubrovačkim primjerima dobre prakse u području skrbi o mentalnom zdravlju u lokalnoj zajednici. Tako je Siva Capurso iz Poliklinike za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih iznijela prezentaciju "Mentalno zdravlje djece i mladih za vrijeme pandemije", Martina Dumančić Vranješ, voditeljica Županijskog vijeća za preventivne programe u školama, predstavila je program "Prevencija u očuvanju mentalnog zdravlja svih dionika odgojno obrazovnog sustava", Suada Salčić, voditeljica savjetovališta za djecu i mlade pri Centru za mlade Dubrovnik, iznijela je primjere edukativnog rada i psihološke pomoći mladima, Marko Grgurević, djelatnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, zajedno s predsjednicom i članicama dubrovačke udruge Lukjernica, predstavio je rad te udruge s osobama narušenog duševnog zdravlja, dok je dr. Irena Primorac Bošnjak iz Odjela za mentalno zdravlje dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo kroz prezentaciju "Mentalno zdravi u zdravom gradu" iznijela rezultate istraživanja o mentalnom zdravlju te brojne aktivnosti koje se provode radi očuvanja mentalnog zdravlja. Sudionici sastanka pohvalili su raznovrsnost, sveobuhvatost poduzetih mjera i predanost svih dubrovačkih dionika u skrbi za duševno zdravlje u lokalnoj zajednici.

 

U sklopu poslovnog sastanka održan je i sastanak predsjedništva Hrvatske mreže zdravih gradova, na kojem su članovi predsjedništva dali prikaz stanja i aktivnosti u gradovima i županijama članovima Mreže tijekom 2021.