U Dubrovniku izabrano novo vodstvo Hrvatske udruge povijesnih gradova

unesco45

Hrvatska udruga povijesnih gradova – HUPG održala je danas izbornu skupštinu i Upravni odbor u prostorijama Studentskog centra u Dubrovniku. Okupljenima se uvodno obratila i Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, jednog od članova ove organizacije.

 

„Živimo u gradu koji od nas traži jako puno angažmana i svjesnosti o potrebi očuvanja baštine i prijenosa baštine na generacije koje dolaze, što bolje zaštićene i očuvane, sa glavnim i osnovnim ciljem da očuvamo život u gradu i živi grad. Važnost udruge je razmjena iskustava i dijaloga koju uvijek donosi novu kvalitetu“, naglasila je zamjenica Tepšić. 

 

Gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga izabran je za novog predsjednika udruge, dok su potpredsjednici čelnici gradova Šibenik, Solin, Karlovac i Varaždin.

 

Hrvatska udruga povijesnih gradova (HUPG) osnovana je 2011. godine na temelju modela Europske udruge povijesnih gradova i regija (Heritage Europe). Potreba organiziranja i spajanja hrvatskih povijesnih gradova proizlazi iz njihovih zajedničkih problematika uravnoteženja razvoja sa očuvanjem kulturne i povijesne baštine.

 

Povijesni gradovi imaju svoje specifične potrebe kao što su: očuvanje kulturne i prirodne baštine, tradicijske kulture, problem zadovoljenja potreba stanovnika povijesnih gradova i odnosa građana prema kulturnoj baštini, prepoznavanje važnosti i vrijednosti hrvatskog kulturnog naslijeđa te način upravljanja i korištenja istog.

 

Članovi Hrvatske udruge povijesnih gradova su: Dubrovnik, Biograd na Moru, Hvar, Ilok, Karlovac, Kaštela, Korčula, Mali Lošinj, Nin, Klis, Novigrad, Pag, Pula, Rovinj, Sisak, Solin, Split, Šibenik, Trogir, Varaždin, Varaždinske Toplice, Vukovar i Zadar.

 

U organizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika tim je povodom održana i panel rasprava posvećena temi izrade i provedbe planova upravljanja za povijesne gradske jezgre upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a u kojoj su sudjelovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković.

lijevo
desno