U Centru za mlade Dubrovnik održane radionice i predavanje Centra za sigurniji internet o online seksualnom uznemiravanju djece

Na poziv Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika, Centar za sigurniji internet održao je 21. i 22. ožujka u Centru za mlade Dubrovnik pet radionica i jedno predavanje na temu online seksualnog uznemiravanja djece. Predavačice Martina Nikolić i Ana Veočić održale su radionicu za učenike srednjih škola 21. ožujka i radionice za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole te predavanje za odrasle 22. ožujka.

 

Na radionicama za srednjoškolce pod nazivom "Samo šala i zabava ili uznemiravanje“ učenici su pokazali da su savjesni, svjesni i da kritički promišljaju o sadržaju i izazovima na internetu, što uključuje seksualno uznemiravanje, u kojim oblicima se skriva, kome se obratiti i na koji način to prijaviti.

 

Na radionicama za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole pod nazivom „Istina ili izazov u digitalnom dobu“ predavačice su s učenicima kroz razgovor prošle temu internetskih izazova koji se isprepliću sa seksualnim uznemiravanjem. U skladu s time učenici su dobili i zadatak da u timovima riješe određene situacije i da napišu pet savjeta za vršnjake o tome kako pristupiti navedenom problemu te koji su potencijalni problemi koji mogu proizaći iz tih situacija. U otvorenoj komunikaciji i predavačice su došle do novih saznanja i ideja te do potencijalnih problema u komunikaciji o ovoj temi s roditeljima.

 

Na predavanju za roditelje i stručnjake pod nazivom „Što nam treba da bismo bili odgovorni učitelji i roditelji u moru digitalnih informacija“ ukazalo se na najveće opasnosti i konkretne preporuke i aktivnosti koje roditelji i učitelji mogu i trebaju raditi s djecom. Odrasli su tako saznali kako prepoznati je li ponašanje djeteta rizično, na koji način razgovarati s njima, dobili su savjete vezane uz dijeljenje fotografija i podataka o svojoj djeci u digitalnom okruženju. Također su dobili i takozvani „obiteljski ugovor “, koji je odličan način za započinjanje razgovora u obitelji o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i načina za postavljanje jasnih očekivanja i granica.

 

Predavanju za roditelje i stručnjake nazočio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Radionice i predavanje Centra za sigurniji internet organizirane su u sklopu kontinuiranog projekta (e)odrastanje, kojeg zadnje dvije godine Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika provodi u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Dječjim vrtićima Dubrovnik i Dječjim vrtićem Pčelica kroz niz aktivnosti za djecu, roditelje, odgojitelje i učitelje, što je omogućeno kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika.

 

 

lijevo
desno