Tradicionalna utrka karića "Balinjera" u Orašcu

Tradicionalna utrka karića "Balinjera 2019." održala se 29. rujna u Orašcu pred brojnim gledalištem iz Orašca i susjednih mjesta. Utrku godinama uspješno organizira Amatersko športsko društvo "Orašac" uz značajnu potporu Upravnog odjela za obrazovanje. šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika kroz strateški program "Mladi i Grad skupa".

Ovogodišnja utrka karića bila je brojnija nego ikad, a posebna su atrakcija bili gosti iz Šibenika i Skradina. Prvo se održala utrka za uzrast do 14 godina na stazi duljine 100 metara, na kojoj je pobijedio Pjerino Repović, dok su svi sudionici dobili medalje za hrabrost. Uslijedili su utrke jednosjeda i dvosjeda na stazi duljine 470 metara. Prvoplasirani u kategoriji jednosjeda bio je Nikola Boban, a u kategoriji dvosjeda Jelena i Dražen Boban. U zabavnom dijelu programa nastupio je mladi dubrovački sastav "Nianse".

Utrku karića sa zanimanjem i oduševljenjem pratila je i grupa mladih iz prijateljskog grada Bad Homburga, zajedno sa svojim vršnjacima iz Dubrovnika, koji su dijelom uspješnog dugogodišnjeg  programa razmjene mladih dvaju gradova prijatelja.

Podsjećamo da je, na prijedlog Grada Dubrovnila, Središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine prijatelji djece" proglasio 2013. godine utrku karića "Balinjera" najbolje organiziranom i provedenom akcijom kojom je poboljšan i unaprijeđen život djece i mladih.

lijevo
desno