Svečano otvoreno prvo izdanje međunarodnog šahovskog turnira Open Dubrovnik Advent 2023.

 

U hotelu Valamar Lacroma, svečano je s jučerašnjim danom otvoren veliki međunarodni šahovski  turnir Open Dubrovnik Advent 2023. Na ovom sportskom događanju sudjelovao je i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić. 

 

Šahovski turnir, okuplja preko 150 igrača iz Hrvatske i inozemstva koji će svoju spremnost, znanje i umijeće iskazati  kroz tri dana natjecanja.

 

Pročelnik Brčić poželio je svima dobrodošlicu u turističku destinaciju godine – Dubrovnik, te puno uspjeha i kvalitetnih šahovskih partija. 

 

“Otvoreni međunarodni šahovski turnir Advent 2023. sportski je događaj kakav Dubrovniku treba i kakav on zaslužuje i svakako se naslanja na brojna atraktivna događanja ove jeseni, poput prvog izdanja Dubrovnik Spartan Traila ili triatlona Earth, Sea & Fire. Naravno, u usporedbi s tim disciplinama, šah predstavlja ponešto drugačiju strana sporta. Od natjecatelja ne iziskuje fizičku spretnost i utreniranost mišića, ali zahtijeva iznimne mentalne vještine i snagu uma. Uči nas strpljenju, taktiziranju, postavljanju strategija. Šahovska igra puna je estetike, a najbolje partije šaha mogu imati odlike pravih umjetničkih dijela.  Znakovito je koliko i prigodno da je naš grad domaćin ovog međunarodnog turnira u godini u kojoj Šahovski klub Dubrovnik slavi svoj 90. rođendan.  Od tada se naime, barem službeno, bilježi povijest klupskog šaha u Dubrovniku, iako se šah na krajnjem hrvatskom jugu, prema dostupnim izvorima i arhivskim zapisima, igrao i stoljećima prije. Šahovskom klubu Dubrovnik, našim devedesetogodišnjacima,  stoga čestitam na ovoj velikoj obljetnici i želim im puno uspjeha u natjecanjima i daljnjem radu, a svima vama želim da se ugodno osjećate u našem gradu, baštiniku duge i slavne povijesti”, istaknuo je pročelnik Brčić.

 

Uvodnu riječ održao je i predsjednik Šahovskog kluba Dubrovnik, Vlaho Zlošilo, iskazavši zadovoljstvo organiziranim turnirom i interesom šahista.

lijevo
desno