Strategije zaštite kulturne baštine i proces obnove Dubrovnika nakon Domovinskog rata predstavljen u Litvi

 

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić sudjelovala je ovog tjedna na radnom sastanku Generalnog tajništva i Regionalnog tajništva Centralne i Istočne Europe CEER i Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) koji se održao u glavnom gradu Litve, Vilniusu.

 

Radni sastanak obuhvatio je i stručnu panel raspravu na temu razvoja Akcijskog plana za Program odgovora u kriznim situacijama, gdje je ravnateljica Mihaela Skurić kroz prezentaciju “Dubrovnik’s Old City: The Destruction of a World Heritage Cultural Site” svim sudionicima prenijela i pobliže predočila iskustva Dubrovnika u zaštiti i očuvanju kulturno-spomeničke baštine za vrijeme Domovinskog rata, ali i segmente cjelovite obnove koja je uslijedila nakon ratnih razaranja.

 

Dotaknula se prilikom svog izlaganja najvažnijih poduzetih mjera u kontekstu revitalizacije i obnove mnogobrojne infrastrukture, angažiranosti brojnih nacionalnih i lokalnih dionika i stručnjaka koji su doprinijeli u čitavom dugotrajnom procesu obnove grada, njegova razvoja i boljitka. Istaknula je važnost brzog odgovora međunarodne zajednice, kasnije formaliziranog kroz UNESCO Akcijski plan.

 

Panel rasprave kao i radni sastanak bile su usmjerene na proaktivno djelovanje, promišljanja i postavljanja temelja za sustavno djelovanja kada je riječ o mogućim nenadanim situacija poput prirodnih katastrofa i oružanih sukoba. Razmatrali su se odgovori i ideje prevencija i reakcija u cilju očuvanja materijalne i nematerijalne baštine.

 

Poseban fokus izlagača stavljen je na pomoć zemljama poput Ukrajine i Sirije, opsege nastalih štete u navedenim državama te razmatranja u pogledu uključivanja programa potpore unutar Organizacije gradova svjetske baštine i smjernica koje bi osigurale očuvanje i zaštitu ugrožene kulturne baštine.

 

lijevo
desno